Det var vid sjutiden i söndags morse som 37-årige lantbrukaren Johan Bolin vid Båticke i Eskelhem gick ut till sina 1 800 värphöns. Han anade oråd direkt.
– Det låg döda fåglar på ett onaturligt sätt och utspridda i hönshuset, säger han där vi sitter i en trädgårdsmöbel, på behörigt avstånd från den skyddszon som Jordbruksverket upprättat.
Det har gått ett dygn sedan avlivning och en omfattande sanering påbörjades. Johan berättar hur han blivit centrum i cirkusen som smittan fört med sig – men tacksamt tagit emot allt stöd han fått sedan upptäckten i helgen.
– Eftersom fler höns såg hängiga ut i söndags morse gick jag ut och gjorde en extrakoll vid klockan 09. Då hade ytterligare höns dött och jag kontaktade distriktsveterinären.
Johan Bolin, som tog över gården efter sina föräldrar där höns funnits i mer än 60 år, har lång erfarenhet och han fattade misstankar direkt. Fågelinfluensan H5N1 finns vid havet, bland vilda fåglar, bara några kilometer fågelvägen från gården.
Nu blev det bråttom att ta prover, för att så snabbt som möjligt kunna besluta om restriktioner. Det görs av Jordbruksverket. Men att skicka döda höns som misstänks vara smittade är inte tillåtet hur som helst med flyg eller vanlig färja.
– Transporterna till SVA i Uppsala gick inte att lösa på söndagen, säger Johan Bolin och berättar att provtagningen därför blev ett helt dygn försenad.
Först på måndagsmorgonen kunde distriktsveterinären hämta ett par döda hönor och få iväg dem till fastlandet.
– Då var nog ett 50-tal höns döda och jag förstod att det var något. Redan på söndagen hade jag stängt gårdsförsäljningen av ägg till allmänheten, säger Johan Bolin.
Halv två på eftermiddagen i tisdags kom provsvaret, som bekräftade farhågorna. Hönsen vid Båticke var smittade av fågelinfluensa, den första besättningen på Gotland att drabbas.
– Det är skrämmande. Vi har haft det här hotet i flera år och det är ett under att det inte har kommit in smitta i någon besättning tidigare, säger Johan Bolin och berättar att han gjort vad han kunnat för att öka hygienen och höja säkerheten mot smitta utifrån från vilda fåglar.
För två år sedan flyttades gårdsförsäljningen av ägg till en annan del än hönshuset, men nu hade smittan på något sätt ändå nått besättningen.
– Vid halv elva på onsdagen fylldes hela huset med koldioxid. Det tog några sekunder, sedan var det tyst, säger han och berättar att Jordbruksverket var mycket snabba med att ordna fram personal från en saneringsfirma från fastlandet för att ta hand om de avlivade hönsen.
Iförda andningsmask och vita skyddskläder görs saneringen av döda höns och ägg. Johan Bolin är tacksam att slippa göra det jobbet själv. I Asien har smittan i en annan variant av viruset förts från fåglar till människor.
– Det är inget roligt jobb de håller på med. Det är full skyddsutrustning och det är varmt, säger han.
På grund av värmen har en kylcontainer ställts upp bakom ladugården. Saneringsfirmans personal lastar döda höns och ägg i gula säckar inne i stallet, för att rulla ut dem i skottkärra i containern. Allt biologiskt material måste desinficeras.
– Det görs med en spruta och sedan är det ett nytt lager höns och så duscha igen, säger Johan Bolin och berättar att han under torsdagen ännu inte visste när containern med en last på mellan fyra och fem ton kunde lämna gården.
Jordbruksverket upprättade en skyddszon tre kilometer runt gården, och ytterligare en övervakningszon med en mils radie. Där gäller restriktioner och verkets regler.
Det drabbade hönshuset ska sedan det tömts saneras en första gång. Därefter hållas stängt i 24 timmar. Johan Bolin är tacksam över det stöd han hela tiden känt från såväl Jordbruksverket, som distriktsveterinärerna och kollegor inom lantbruket.
– Det är helt fantastiskt, det tog en timme från beskedet innan LRF:s omsorgsgrupp hörde av sig. Jag känner flera av dem och det var skönt att prata med dem, säger han.
En smittspårning ska nu göras. Johan själv är övertygad om att det var vilda fåglar som smittade hans hönor och han har råd till andra:
– Använd inte samma skor som du haft på stranden, och gå aldrig in i en flock med höns. Har du hobbyhöns, ha dem i hönsgård och inte gående fritt utomhus.
Mellan Jordbruksverkets två skyddszoner ligger Kronholmens golfbana. Där blir det tydligt hur regelverket faller mellan stolarna. Skyltar saknas som informerar om smittan och en död mås ligger bredvid vägen redan vid infarten. Golfare har rapporterat döda fåglar, inte bara på stranden utan också inne på banan, av flera olika arter.
– Vi följer de rekommendationer vi får. Banpersonal finns på plats och lyfter undan döda fåglar, utan att ta i dem, säger greenkeeper Petter Lindblad.
Han berättar att han kommer att följa utvecklingen, för att se över om klubben själva på något sätt ska upplysa besökarna om läget.
Öns länsveterinär Agneta Karlsson Norström väntade på torsdagen ännu på provsvar från de döda fåglar som skickats till SVA.
– Jordbruksverket har tagit sin hand från vilda fåglar med fågelinfluensa. Det blir kommunernas ansvar, men längre in i lagstiftningen blir det markägarens ansvar. I fjol stod vi med hundratals döda fåglar samtidigt som vi hade tusentals badande turister, säger hon.
Hon hyllar lantbrukare som Johan Bolins kunskaper när det gäller att agera rätt i en sådan här situation. Hon är mer oroad över utvecklingen när det gäller ökad smitta bland vilda fåglar längs öns kuster, och risken att någon människa ska bli smittad.
– Vi vet att vi inte har det värsta ännu. Grisslornas ungar har inte hoppat, när de kommer i vattnet fyller det på med mer fåglar, säger hon.
Om vilda fåglar fortsätter att insjukna finns risken att fler fjäderfäanläggningar på ön kan drabbas. Några har omkring 20 000 höns utomhus, där en besökare som ska köpa ägg kan ha smitta med sig från vilda fåglar på en strand.
– Jag tycker att det är förskräckligt. I princip säger myndigheterna att låt vilda fåglar vara. Jag säger att det är en risk, när vi har så många turister som badar. Det vi såg i fjol var att folk plockade med sig sjuka fåglar hem och åkte till veterinären med dem, säger Agneta Karlsson Norström.
Hos Jordbruksverket är Katharina Gielen smittskyddschef och hon framhåller Folkhälsomyndighetens bedömning att smittrisken för H5N1 till människor är låg.
– Alla besättningar har sin biosäkerhet och alla är på tårna, även hobbyägare. Det ligger på den enskilda djurägaren att se till att man har hygienrutiner.
Hittills har influensan drabbat vilda fåglar främst vintertid, aldrig en besättning tama höns mitt i sommaren i närhet till turistorter som Tofta.
– Man vill inte ha döda fåglar på en badstrand. Om det blir en sanitär olägenhet är det kommunernas ansvar, säger hon.