Under måndagen rådde febril aktivitet hos länsveterinären på Gotland. Fåglar som avlivats eller hittats döda längs Gotlands västra kust packades frysta, för leverans med flyg till SVA och provtagning.
– De har absolut fågelinfluensa. Det finns filmer och det är hemskt. Trutar vacklar omkring, och deras ungar dör i boet, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.
Just att det är havslevande måsfåglar, nya arter mot de utbrott som under de två senaste somrarna främst drabbat sillgrisslor och tordmular på Gotland, oroar länsstyrelsen.
– Vi har inte dragit i gång någon organisation ännu, vi inväntar svaren, säger hon och hoppas ha provsvaren från de inskickade fåglarna redan senare den här veckan.
Normalt drabbar fågelinfluensa Sverige främst vintertid. Men under våren har kolonier med skrattmåsar insjuknat i Stockholmstrakten, nu med största sannolikhet även måsfåglar på Gotland.
– Har den stannat från förra året, och varför är den kvar? Det är ingen som vet, säger Agneta Karlsson Norström.
I fjol samlade länsstyrelsen in uppemot 700 döda fåglar längs öns stränder, sannolikt bara en bråkdel av vad som dog. Agneta Karlsson Norström berättar om fall där familjer har velat "vara snälla" mot sjuka fåglar och tagit med dem hem. Hon varnar för faran:
– Det är dumt, mycket dumt. Man ska vara väldigt försiktig, och inte låta sina husdjur nosa på fåglarna eller apportera dem.
I år konstaterar hon att allmänheten är mer vaksam och att många har fått upp ögonen för att H5N1 kan finnas.
– Folk är jätteduktiga på att rapportera in vilt till SVA. Förra året kom över 5 000 fynd in från hela landet – det blir inte mindre i år, säger Agneta Karlsson Norström.
Risken finns att sjuka smittade vilda fåglar ska föra in influensan i anläggningar för tama höns och kycklingar. Fortsatt försiktighet gäller, uppmanar länsveterinären.
– Man ska absolut tänka på hygienen. Har man badat på en strand där det kan finnas sjuka fåglar, ska man absolut byta skor innan man trampar hemma hos sina fjäderfän. Och tvätta händerna!
Fågelinfluensa har skördat liv i Asien, den kan mutera, men någon fara för människor finns enligt länsveterinären inte – om man är försiktig.
– Det är väldigt liten risk, men håller man på att gulla med en sjuk fågel kan man absolut bli sjuk. Hittar du en sjuk eller död fågel, låt den vara och rapportera fyndet till SVA.
Till Helagotland rapporterar Cornelia Prinz under måndagen om vad hon sett:
– Ligger döda måsar på stranden i Gnisvärd idag. Vi har räknat till fem stycken, samt en ensam måsunge som spatserade runt på stranden utan föräldrar som skyddade den. Sorgligt.