Sunspark Nordic AB har i jakten på lämplig mark på Gotland kontaktat 40 markägare. 25 markområden bedöms som lämpliga att anlägga en solcellspark på.
Ett av områdena är Eskelhem Alvena 1:21. Möjligheten att ansluta till elnätet är bra, markförhållandena och solinstrålningen goda. Det finns inga naturreservat, natura 2000-områden eller biotopskydd i närheten, och påverkan på djurliv och för de kringboende bedöms som liten.
Fastigheten ligger dock inom det undersökningsområde som länsstyrelsen fastställde 2007, då den arkeologiska undersökningen för att kartlägga slaget vid Ajmunds bro 1361 inleddes.
Vid slaget i juli 1361 försökte cirka 500 gutar stoppa den danska härens frammarsch mot Visby. Gutarna slogs ned i ett våldsamt och blodigt slag, vilket fynd från utgrävningarna bekräftat.
Undersökningsområdet omfattar sju kvadratkilometer. Arbetet, som bedrivits av arkeologer och medlemmar av hembygdsföreningen, brukar pågå mellan skörd och höstsådd i september med hjälp av metalldetektor. Hittills har endast en mindre del undersökts.
– Området där solcellsparken planeras är potentiellt intressant för oss. Det ligger inom undersökningsområdet, men vi har inte gjort några undersökningar där ännu. Undersökningsområdet är jättestort, och vi har inte ens lagt halva pusslet, säger arkeologen Maria Lingström som ägnat många år åt Ajmunds och slaget mot danskarna.
Solcellsparken i Eskelhem som Sunspark Nordic AB anmält för samråd beräknas ha en livslängd om 50 år. Att undersöka området när solpanelerna är på plats är uteslutet, säger Maria Lingström.
– Vi söker efter fynd med metalldetektor, och med solpaneler i metall och stålrör som pålas ner i marken kommer det inte att vara möjligt, säger hon.
Maria Lingström är doktorand vid Uppsala universitet, där hon arbetar med en avhandling om den danska invasionen 1361 och slaget vid Ajmunds. Den kommer hon att lägga fram i slutet av året. Därför blir det inga undersökningar vid Ajmunds i år.
– Jag har fullt upp med avhandlingen. Men entusiasmen i hembygdsföreningen är fortsatt stor, så det kan bli en fortsättning nästa år, säger Maria Lingström som är glad över att många av fynden som gjorts visas upp på olika museer.
Sunspark Nordic AB satte upp sina första solcellsparker 2022. Fram till 2026 räknar bolaget med att ha byggt 40 solparker och att de då svarar för tio procent av Sveriges totala solenergiproduktion.
Ett annat projekt där kulturmiljö och solceller skapat problem finns i Kräklingbo. Austerland Energi ekonomiska förening ansökte om att få anlägga parken vid Kräklinge backe. Länsstyrelsen godkände större delen av ansökan, men ansåg att ett markområde var olämpligt. Området har troligen brukats sedan äldre järnålder fram till nutid, då marken bedömts vara för mager för att bruka. Länsstsyrelsen undantog därför området, ett beslut som Austerland överklagade till mark- och miljödomstolen.
Inför domstolsförhandlingen kom Austerland och länsstyrelsen överens om att en mindre del av de aktuella området kunde förses med solceller. Domstolen kunde därför enkelt fastställa överenskommelsen.
Austerland Energi har fattat beslut om att fortsätta projektet, med byggstart efter sommaren. Anläggningen kommer bestå av drygt 2 500 paneler med en installerad effekt på 1,7 MW. Satsningen väntas kosta omkring 14 miljoner kronor.