Med passagerare ombord drev färjan Stena Scandica i hårt väder och mörker utan fungerande motorer rakt mot Fårö och raukarna på Digerhuvud. Dramat var ytterst nära att sluta i katastrof.
– Jag skulle säga en halvtimme ifrån. Vi hade aldrig klarat att hinna få av alla passagerare, om de inte hade fått igång motorerna i tid, säger ytbärgaren John Jonsson.
När 112-dagen under lördagen uppmärksammas i Europa, som använder samma larmnummer, tar John Jonsson för Sjöfartsverkets räkning emot 112-priset, som delas ut för åttonde året till någon som gjort avgörande samhällsinsatser i samband med kris eller händelse.
Sjöfartsverket får dela priset med andra hjälpande aktörer kring räddningen: Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Östra Blekinge och besättningen ombord på Stena Scandica.
– Det känns kul att få positiv uppmärksamhet. Det var en stor händelse och efteråt är det alltid bra att få träffa de inblandade, säger John Jonsson och berättar hur Stena Scandicas kapten hyllar sin besättning:
– Han hade rätt personal ombord. Bland annat en elmaskinist som provade en massa olika lösningar – tills han till slut fick i gång motorerna.
Stena Scandica befann sig i augusti i fjol i närheten av Gotska Sandön på väg till Lettland när en brand utbröt på bildäck. Det stod klart tidigt att branden var omfattande. Fartygets personal bekämpade branden och såg till att passagerarna sattes i säkerhet. Under ledning av Sjöfartsverkets sjöräddningscentral förberedde sig ett flertal organisationer för att hjälpa besättningen med släckningsarbetet och för att ta hand om passagerare och besättning när fartyget skulle behöva evakueras.
– Insatsen är ett lysande exempel på god samordning för att rädda liv, egendom och miljö. Att samordna och verka tillsammans på ett systematiskt sätt är A och O i kris – detta har årets pristagare verkligen visat prov på, säger Madeleine Raukas, VD på SOS Alarm.
Enligt Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket, var sjöräddninginsatsen den mest omfattande man upplevt på mycket länge.
– Vi är väldigt glada över utmärkelsen och att vår samverkan uppmärksammas. De besvärliga förhållanden som rådde innebar många timmars arbete i hårt väder för besättningar, räddningspersonal och passagerare. Det är ett styrkebesked att vi tillsammans lyckades hantera situationen, säger han.
John Jonsson berättar att han har varit med till sjöss där allt inte slutat lika väl:
– Men jag har aldrig varit med om ett så här stort larm. Det är frågan om man kommer att få vara med om det, säger han.