Det har stormat en del kring Region Gotland färdtjänst och sjukresor den senaste tiden. Flera vittnesmål har inkommit om långa väntetider, bilar som kommit för sent och i vissa fall uteblivit helt. Så sent som i förra veckan rapporterade GT om 97-årige Osborn Nyström från Fårö som vid upprepade tillfällen tvingats boka taxi till och från Visby lasarett sedan det uppstått problem med färdtjänsten. Taxiresor som han sedan nekats ersättning för av regionen.
Nu riktas ny kritik mot färdtjänsten från ytterligare en Fåröbo, nämligen 72-åriga Birgit Kalström. Hon berättar att hon i början av förra veckan hade en tid bokad hos sjukgymnasten i Slite.
– Jag anmälde att jag behövde färdtjänst dagen innan och var väldigt noga med att berätta att bilen som skulle hämta mig behövde ta 13.30-färjan från Fårösund så att jag skulle hinna till min bokade tid klockan 15. Då fick jag svar från någon stöddig typ i Senegal, där bokningscentralen sitter, att det där skulle jag inte lägga mig i. De skulle klara av att planera resan själva, säger Birgit Kalström.
När klockan närmade sig 13.45 hade det dock inte dykt upp någon bil hemma hos Birgit, som då återigen ringde upp bokningscentralen, som sedan i höstas administreras av bolaget DRT Solutions.
– De lovade gång på gång att bilen skulle komma och sade "du kommer hinna". När bilen väl dök upp var klockan 14.45, och då fanns det inte längre någon chans för mig att hinna till sjukgymnasten.
Birgit berättar att tiden hos sjukgymnasten var viktig för henne då hon lider av smärta som gör att hon knappt kan stå eller gå.
– Jag var glad över att äntligen få hjälp, men det lyckades färdtjänsten sabotera, säger hon, och fortsätter:
– Och samma dag som det här hände mig såg jag en text i tidningen där chefen för färdtjänsten på regionen sade att allt fungerar så bra så. Jag blev måttligt förbannad när jag läste det.
När GT tidigare rapporterat om kritiken mot färdtjänsten har DRT Solutions och transportören Taxi Visby skyllt problemen på varandra. Birgit Kalström tycker dock att det är tydligt vilka som bär skulden.
– Felet ligger hos bokningscentralen i Senegal. De lyssnade inte på mig alls när jag förklarade för dem att färjan går på fasta tider och att man måste anpassa sig till det.
Den här veckan han Birgit Kalström fått en ny tid hos sjukgymnasten, och den här gången tänker hon inte boka färdtjänst.
– Jag har bett ett av mina barnbarn att köra mig.
Karl-Johan Boberg (C) är ordförande i tekniska nämnden, som ansvarar för öns kollektivtrafik. Han säger man får ha viss förståelse för att coronapandemin ställer till det en del i planeringen av färdtjänsten.
– Men med det sagt så är det inte acceptabelt att medborgarna hamnar i kläm, och det är inte heller acceptabelt att parterna skyller på varandra. Jag har sagt till förvaltningen att de måste sätta sig ner med parterna och reda ut de här problemen, och utifrån vad jag hört så går det arbetet framåt och en åtgärdsplan är framtagen. Det här ska vara en service som fungerar, säger han.
Vad säger du om att Birgit Kalström fått höra att hon inte ska lägga sig i när hon försökt upplysa om vilken färja färdtjänsten behövde ta?
– Det är ju givetvis inte ett okej bemötande. Många gånger har lokalbefolkningen bättre koll, och då behöver man ha ödmjukhet inför det.