Det var vid midsommar 2013 som Hanna och Kristoffer Dagerås fick frågan om att driva gårdskrogen på Gåsemora. Föregående århade paret lämnat Göteborg och bosatt sig på Fårö – platsen där Hanna växte upp. Sedan dess hade de hunnit bli föräldrar. Runt midsommartid var familjens nytillskott cirka två månader gammal.
– Först sa vi nej – vi tänkte att det inte skulle funka. Men så fick vi samma fråga igen i augusti. Egentligen skulle vi arbeta tillsammans med mina föräldrar på deras nystartade gårdsslakteri, men pappa hade kommit fram till att det nog inte var tillräckligt för att försörja oss allihop, säger Hanna Dagerås och fortsätter:
– Så han tyckte att vi skulle tacka ja. Och i oktober 2013 tog vi över driften av gårdskrogen.
Kristoffer var bagare och konditor, medan Hanna Dagerås hade arbetat som kock i tre år. Men de hade ingen erfarenhet av att vara krögare. Frågan om att driva restaurangen hade de först fått från Mikaela Du Rietz, som tillsammans med sin mamma Birgitta äger Stora Gåsemora gård. Och enligt Hanna Dagerås har Birgitta till stor del gett henne och Kristoffer fria händer i hur de ville sköta verksamheten.
– Vi har anordnat bröllop, konferenser och stått för all mat under konserterna på sommaren. Men vi har själva fått välja hur mycket vi har velat ha öppet för allmänheten, säger Hanna Dagerås.
Vissa traditioner har de emellertid inte kommit undan.
– Julbord och gåsamiddagar ingick i kontraktet, så vi behövde lära oss hur man lagar svartsoppa, säger Hanna Dagerås med ett skratt.
Tillsammans har hon och Kristoffer anordnat ett 60-tal bröllop under sin tid på gården. Men att själva närvara vid nära och käras bröllop – och andra högtidligheter – har varit knepigare.
– Under de här åren har våra anhöriga alltid hört av sig till oss innan de planerar sådana saker. Vi har varit uppbokade åtminstone ett år i förväg. Det ska bli fint att inte vara styrd på det sättet i framtiden. Vi ser fram emot att inte behöva jobba varje helg, säger Hanna Dagerås.
Det är i nuläget oklart vem som kommer att ta över driften av gårdskrogen när hon och Kristoffer lämnar verksamheten. Åren som krögare har också inneburit stora utmaningar – bland annat skyhöga elpriser och coronapandemi. Hanna Dagerås framhåller hur projektet ”Sustainable speis”, som drog i gång 2019, har varit viktigt för henne och Kristoffer.
– Innan dess kände vi oss nog rätt ensamma. Genom projektet fick vi träffa andra som driver restaurang på landsbygden. Man fick kollegor som man kunde bolla med. Utan det nätverket hade vi nog inte klarat oss igenom pandemin, säger hon.
Elva år på Stora Gåsemora är alltså till ända. Men det innebär inte att paret Dagerås ska lämna Fårö. I stället ska de framöver fokusera på Pastamakarna – en verksamhet som de startade upp på Hannas föräldrars gård under pandemiåret 2020. Dels är det en restaurang, dels producerar de pasta som säljs i butik.
– Från och med januari kommer vi att satsa helhjärtat på Pastmakarna. I år öppnade vi den 30 april och stänger efter Fårönatta i september – kanske kommer vi att ha öppet ännu längre under lågsäsong framöver, säger Hanna Dagerås och fortsätter:
– Så även om det är vemodigt att lämna Stora Gåsemora så kommer vi ju att vara kvar på Fårö. Relationen till stamgästerna och våra vänner här kommer ju att leva vidare.