Enligt Johan Lindvall, som driver Sudersand resort tillsammans med sin bror Björn Gebenius, var det 15-20 år sedan man drev resortens restaurang i egen regi. Sedan dess har den varit utarrenderad, och de senaste fem åren har den haft namnet Todo krog.
Inför den här sommaren har dock bröderna Lindvall-Gebenius valt att ta över driften av restaurangen, något Helagotland kunde berätta redan i höstas. Till sin hjälp har Johan och Björn tagit Markus Pettersson, som tidigare bland annat drivit Hamnplan 5 och Tofta beach club.
– Vi kände att vi behövde lite hjälp eftersom vi kommer att driva restaurangen och resorten parallellt. Lite hårdraget kan man säga att jag kommer att ha störst ansvar för resorten och Björn för restaurangen tillsammans med Macke, men både jag och Björn hjälper ju till där det behövs.
Under vintern har lokalen renoverats och nya menyer tagits fram, och lördagen den 1 juni var det premiär för restaurangen som fått namnet Majkens kök efter Markus Petterssons dotter.
Johan Lindvall berättar att han och Björn mer eller mindre är uppväxta i restaurangen. På den tiden hette den bland annat Badrestaurangen, och de båda bröderna hade under tonåren i princip alla arbetsuppgifter som gick att ha.
– Jag har plockat disk och varit servitör, och Björn som alltid varit intresserad av mat hade sitt första kockjobb i den restaurangen. Så det här blir verkligen tillbaka till ursprunget.
Vad var anledningen till att ni valde att ta över restaurangen i egen regi?
– Dels ville vi göra något roligt med den och ha vårt egna koncept, dels vill vi ha möjlighet att erbjuda catering och servera mat vid behov även under låg- och mellansäsong.
Den kulinariska inriktningen blir enligt Johan tapas, spanska smårätter, och han berättar att hans och Björns ambition har varit att göra restaurangen hemtrevligare.
– Vi vill att det här ska vara ett ställe där man vill sitta kvar och hänga även efter att man ätit klart.
Själva premiärhelgen blev intensiv för bröderna. I och med att sommarpersonalen inte kommit på plats ännu fick de, precis som under ungdomsåren, hjälpa till i restaurangen.
– Jag hoppade in lite som hovmästare och stöttade upp i serveringen. Senast jag gjort något sådant var för 15 år sedan i Norge, men jag tycker att takterna satt i. Björn stod i köket och lagade mat, och tanken är att han kommer att vara i köket även en del under högsäsong.
Det händer även en del annat på Sudersand nu inför sommaren. Bak-influencern Frida Skattberg, som tidigare bland annat drivit kafé i Visby, gjorde i slutet av maj ett inlägg på sin Facebook-sida där hon efterlyste sommarjobbare till sin fikabuss som ska stå på Sudersand under sommaren.
I inlägget står det att man söker fyra sommarjobbare och att första arbetsdagen är den 19 juni. Under sommaren kommer bussen sedan att stå öppen tisdag till söndag.
”Jobbet innefattar att grädda & sälja våra egna cookies och varm samt kall dryck! All kakdeg kommer att göras av oss, som vi sedan levererar till bussen redo för er att grädda av i bageriugnen som står i bussen”, skriver Frida Skattberg i inlägget.
Exakt var på Sudersand som bussen kommer att stå framgår inte, och Frida Skattberg har inte återkopplat när Helagotland vid ett flertal tillfällen sökt henne med frågor om hennes fikabuss-satsning.