Framtiden för fordonsparkering vid Fårö fyr

Efter att kaféet vid Fårö fyr nekades strandskyddsdispens befarades parkeringskaos. Riktigt så blev det inte riktigt, men kaféets framtid är ännu oviss.

Magnus Östensson och Lisa Sandoval var tvungen att stänga caféet vid Fårö fyr. Nu driver de i stället sin verksamhet ur Bergmancenter.

Magnus Östensson och Lisa Sandoval var tvungen att stänga caféet vid Fårö fyr. Nu driver de i stället sin verksamhet ur Bergmancenter.

Foto: Dennis Pettersson

Fårö2022-08-15 12:05

Frågan om strandskyddsdispens blev en följetong under våren när flera verksamheter nekades tillstånd av länsstyrelsen. Däribland även kaféet vid Fårö fyr som drivs av Magnus Östensson.

Han hade först planerat att hålla parkeringen stängd under sommaren som ett sätt att visa hur annorlunda situationen skulle se ut om det inte fanns en organiserad parkering vid fyren.

– Vi tänkte att vi i stället skulle söka en väldigt tidig strandskyddsdispens redan den här sommaren om att få driva kaféet där till nästa sommar. Indikationerna från länsstyrelsen var nämligen att ärendet inte var helt glasklart, i och med att vi är avskilda från stranden med fyrområdet emellan, säger han.

undefined
Länsstyrelsen tog upp ärendet om strandskyddsdispens för caféet för omprövning, men stod fast vid sitt beslut att inte låta verksamheten vid fyren fortsätta.

Den idén fick dock skrotas när markägaren vid fyren via advokat meddelade att han skulle säga upp arrendekontraktet för Magnus Östensson. Och fakturan för årets sommar kvarstod fortfarande. 

– Då var det klart att vi inte kunde betala den fakturan om vi inte hade någon parkering som gav några intäkter, säger Magnus Östensson.

Parkeringen vid fyren har sedan strax efter midsommar hanterats av parkeringsappen Parkster. Det har fungerat bättre än väntat enligt Magnus Östensson, som fruktade att en obemannad parkering skulle leda till kaos och nedskräpning. 

Men att inte ha en bemannad parkering medför andra problem.

– Det kan vara dålig mobiltäckning där uppe vid fyren. Då blir det att folk i bland inte kan parkera med hjälp av appen och kanske inte vågar ställa sig här, säger Magnus Östensson.

undefined
Magnus Östersson säger att efter allt det arbete de lagt ner på att göra i ordning caféet vid Fårö fyr kan de nu behöva sälja den.

Och turister från utlandet, som förut förlitade sig på att kunna betala för parkeringen i kaféet, har också problem med den nya lösningen.

– De har ju varken svenska telefonnummer eller Parkster-appen. De gnider sig nog i huvudet i dag kring hur de på ett lagligt sätt ska ställa sig där uppe.

Magnus Östensson säger att det är ganska få som parkerar olagligt vid parkeringen, men att det har blivit lite fler bilar som ställer sig längs vägen.

– Om vi haft parkeringen stängd där uppe, som vi hade en stund under försommaren, hade det klart blivit fler som parkerat så. Vi ville ju markera att parkeringen var viktig men i slutändan var det ingen vits med att ställa till med kaos om vi ändå inte får fortsätta vara här kommande somrar, säger han.

undefined
När Magnus Östersson stängde ner parkeringen vid Fårö fyr under försommaren fanns där fortfarande ett tjugotal platser för parkering, då han inte ville stänga av åtkomsten till fyren och gamla FRA helt och hållet.

Hela situationen har gjort att det skurit sig mellan Magnus och markägaren och han säger att de är lite besvikna på hur markägaren hanterat situationen. Innan kaféet byggdes stod en foodtruck på parkeringen. Markägaren bad då Magnus Östensson om att ordna en snyggare och mer permanent lösning, vilket resulterade i kaféet.

Om Magnus nu ska sälja rörelsen eller flytta den till någon annan plats är inte bestämt. Men det lär inte bli kvar på Fårö.

– De bra ställena här är ju ofta inom strandskyddsområden där det finns turister. På Fårö är det mesta i närheten av vatten. Då är det större chans att den hamnar nere på Gotland, säger han.

I dag driver Magnus Östensson och hans sambo Lisa Sandoval kaféverksamheten från Bergmancenter. Där verkar det som om kaféet blir kvar. 

– Det var tur att de saknade arrendatorer där. Men det blir mycket extrajobb att stänga ner en verksamhet och öppna upp en ny.

Han fortsätter:

– Vi kommer inte vara vid Fårö fyr nästa år. Men det finns en liten chans att vi fortfarande driver parkeringen.

GT har sökt markägaren vid Fårö fyr som har avböjt att kommentera situationen.

Strandskydd

Syftet med strandskyddet är att på lång sikt säkerstäla trygga förutsättning för allemansrättslig tillgång till strandområden, samt att ha kvar bra levnadsvillkor för djur- och växtliv såväl som i vatten som på land.

Det gäller vid alla Sveriges stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett hur stora de är. Det sträcker sig sedan upp 100 meter från strandkanten och lika långt ut i vattnet.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!