BESKEDET: Större extrafärja ska stärka upp Fårötrafiken

Den lilla extrafärjan Svea har varit svår att få in i flödet i Fårötrafiken, vilket gjort att trycket blivit stort på de ordinarie färjorna när allt fler vill ta sig till Fårö såhär i semestertider. Men i början av nästa vecka kommer en större färja för att förstärka trafiken mellan Fårö och Fårösund.

Det är högt tryck på Fåröfärjorna för tillfället. Detta med anledning av att många vill ta sig till och från Fårö, samtidigt som det endast är två färjor som går i trafik.

Det är högt tryck på Fåröfärjorna för tillfället. Detta med anledning av att många vill ta sig till och från Fårö, samtidigt som det endast är två färjor som går i trafik.

Foto: Dennis Pettersson

Fårösund2024-07-09 18:30

Beslutet att låna ut Fårösundsledens färja Kajsa-Stina till Trafikverket under Almedalsveckan väckte kraftig kritik, både från politikerhåll och från arrangörerna av Bergmanveckan på Fårö.

– Överhuvudtaget tycker jag att det är respektlöst, trafiken är deras grunduppdrag. Det är tydligen viktigare att vara på ett evenemang i Visby än att bedriva sin kärnverksamhet, sade exempelvis Cristina Bernhardsson Ribeiro, platschef på Bergmancenter. 

Under tiden som Kajsa-Stina var utlånad var tanken att färjan Vivi, som gått i Fårötrafiken sommartid de senaste åren, skulle fungera som ersättningsfärja. Hon fick dock propellerhaveri bara någon dag innan hon skulle börja färden på Fårösund, och i stället fick man ta in den betydligt mindre färjan Svea som ersättningsfärja.

undefined
Det har inkommit rapporter om långa färjeköer de senaste dagarna, men det är inget som Mats Söderlund på Trafikverket kan bekräfta. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Nu är Kajsa-Stina återigen tillbaka i trafik, och Svea finns kvar i Fårösund. Men enligt Mats Söderlund på Trafikverket har man dock haft svårt att få in Svea i trefärjesystematiken, som vanligtvis används under somrarna.

– Det handlar bland annat om att hon är en 20-bilarsfärja, vilket gör att hon får andra slottider. Hon är även en gammal färja som är lite svårare att manövrera. Utöver detta är hon också lastkänslig, och det kommer mycket tungt gods som ska över sundet. Allt det här har inneburit en utmaning för besättningen, och det har varit svårt att få in Svea i flödet.

undefined
Färjan Freja kommer stärker upp Fårötrafiken från i början av nästa vecka. Hon har även tidigare trafikerat Fårösundsleden, som bilden som är från 2017.

Det har inkommit en del vittnesmål till Helagotland om långa färjeköer de senaste dagarna. Det är dock inget som Mats Söderlund fått några rapporter om.

– Jag var själv på Gotland fram tills igår, och vad jag sett så har vi lyckats hålla undan köerna väldigt bra med de två färjor som går. Besättningen kör på så gott de kan, och de står även nere på däck och dirigerar bilarna så att lastningen ska bli så effektiv som möjligt. Hittills har det fungerat bra, även om det varit fulla färjor både fram och tillbaka. 

Han fortsätter:

– Det är beklagligt att det är såhär, men vi gör allt vi kan. 

Nu är dock en lösning på väg. Från och med början av nästa vecka byts nämligen Svea ut mot en färja med namnet Freja.

– I storlek så är hon likvärdig med Bodilla och Kajsa-Stina. Hon har mycket bättre kapacitet, och hon kommer att passa in bättre på Fårösundsleden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!