Drama på Fåröfärjan: ”Ta av dig bältet så hoppar vi”

Under måndagen hamnade rampen på den tillfälliga Fåröfärjan i vattnet en stund innan den nått kaj. Vattnet forsade in och passagerare gjorde sig redo att hoppa i vattnet.

Det var när den tillfälligt insatta Fåröfärjan skulle lägga till i Fårösund som rampen föll ned i vattnet.

Det var när den tillfälligt insatta Fåröfärjan skulle lägga till i Fårösund som rampen föll ned i vattnet.

Foto: Paula Zielinski

Fårösund2024-06-25 12:37

Det var strax före klockan fem på måndagseftermiddagen som den tillfälligt insatta och mindre Fåröfärjan lämnat Broa mot Fårösund som händelsen inträffade. Enligt en gotlänning som tillsammans med sin fru satt i en bil längst fram trillade rampen ned under vattenytan och vatten forsade upp på bildäck:

– Den tog in en massa vatten och den började luta framåt. Jag sade till min fru att hon skulle ta av sig säkerhetsbältet så att vi skulle vara redo att hoppa i vattnet. En barnfamilj satt i bilen jämte längst fram, den mamman var kritvit i ansiktet, säger passageraren som aldrig varit med om något liknande.

Felet anmäldes till Trafikverkets färjerederiavdelning. Thomas Nyman är chef för Fårösundsleden:

– Det blev ett tekniskt fel på styrningen till rampen, så att klaffen tog i vattenytan och det kom in vatten på däck. Det var aldrig någon fara för färjans eller passagerarnas säkerhet, men jag förstår så klart att det var en obehaglig upplevelse, säger han.

undefined
Thomas Nyman är chef för Fårösundsleden vid Trafikverket.

Nu har en tekniker sett över anordningen och felet är åtgärdat och testat på nytt.

– Även om det kommer in vatten så rinner det av till slut, det kan inte komma in så mycket att den sjunker, säger Thomas Nyman.

Något liknande har han inte varit med om under sina år på posten, men säger att det säkerligen hänt på andra färjor vid något tillfälle tidigare.

Den aktuella färjan har satts in eftersom den vanliga Fåröfärjan Kajsa Stina ska användas som utställningsplattform under Almedalsveckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!