Det var för ett par veckor sedan som en lettisk besättning gick på grund på den lilla ön Bungeör. Den omkring 13 meter långa katamaranen väger uppskattningsvis tio ton och ligger fortfarande på grunt vatten – medan föremål, inredning och personliga ägodelar sprids i havet. Under söndagen ledde John Jonsson, som jobbar på sjöräddningshelikoptern men också driver Fårö dyktjänst, ett bärgningsförsök.
– Vi var nio personer från Svenska sjöräddningssällskapet i Fårösund och från Kustbevakningen i Slite, säger han och berättar hur man försökte fästa två pontonbåtar längs katamaranens sidor.
Inledningsvis såg allt ut att gå enligt plan. Men vackert väder och lugnt väder förbyttes snart i dramatik.
– Det var nästan en och en halv meter sjö som rullade in vid båten. Vi gjorde ett par försök och sedan var det en av killarna som höll på att ramla ner mellan pontonbåten och katamaranen. Då avbröt vi – det var för farligt, säger John Jonsson.
John Jonsson har kontakt med ägarna till katamaranen, som är tillbaka i Lettland.
– De är rätt förtvivlade och har tittat på möjligheten att få tag i utrustning där för att använda vid bärgningen, säger han.
Eftersom det inte längre finns risk för människoliv har ingen myndighet ansvar för båten och ägarna saknar försäkring.
Att katamaranen ligger på en ö gör det omöjligt att använda en kranbil från land, bärgningen blir därför komplicerad.
– Katamaranen är värd ett antal miljoner när den är hel och fin. Ägaren har varit i Spanien och Grekland med den. Han är en av de som har byggt den och det är en personlig förlust, säger John Jonsson och berättar att han själv hittills har lagt omkring 150 timmar ideellt på att försöka få katamaranen av grundet.
Vattenståndet är just nu stigande och under tisdagen kommer John Jonsson därför att göra ett nytt bärgningsförsök. Det börjar bli bråttom, om inte sydliga vindar ska krossa haveristen mot land.
– Målsättningen är att få bort den innan nästa storm. Går katamaranen sönder blir det prylar överallt, på Bungeör, på Bungenäs och i sundet, säger John Jonsson.
Han ser uppdraget mest som en miljöinsats, och tror inte att det kommer att finnas några större pengar i form av bärgarlön och ersättning.
– Det här är mer för att få bort den från Bungeör, och att hjälpa dem som äger båten, säger han.