Fastigheten ännu osåld – pizzerian blir kvar tills vidare

Kronofogdens försök att sälja fastigheten där Öjns stenugnsbageri i Fårösund är hyresgäst misslyckades. ”Jag har begärt att de gör ett nytt försök”, säger konkursförvaltaren.

På torsdagen gjorde Kronofogden ett försök att sälja den gamla militärmatsalen på KA3-området i Fårösund på exekutiv auktion. Några bud kom visserligen in, men varken Kronofogden eller konkursförvaltaren ansåg att de var tillräckligt bra.

På torsdagen gjorde Kronofogden ett försök att sälja den gamla militärmatsalen på KA3-området i Fårösund på exekutiv auktion. Några bud kom visserligen in, men varken Kronofogden eller konkursförvaltaren ansåg att de var tillräckligt bra.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Fårösund2024-06-14 12:15

Den gamla militärrestaurangen på KA3-området i Fårösund har varit ute till försäljning sedan slutet av förra året då ägaren, Gotlandsknäcke AB, gick i konkurs. Konkursförvaltaren Matilda Svernell, Merino advokatbyrå, har försökt sälja fastigheten men än har ingen lagt ett tillräckligt högt bud.

På torsdagen genomförde Kronofogden en exekutiv auktion, men inte heller den här gången blev det någon försäljning.

– Vi fick in ett par bud, men inte på rätt nivåer. Fastigheten är värderad till 2,5 miljoner och det är ganska stor differens mellan värderingen och de bud som kommit in. Både Kronofogden och jag bedömde därför att vi inte kunde sälja fastigheten i dag, säger Matilda Svernell som begärt att Kronofogden gör ett nytt försök och sätter ett datum för ännu en exekutiv auktion.

När det kan bli aktuellt vet hon inte i dagsläget.

– Förra försäljningsförsöket var i april så det är rimligt att gissa att det dröjer ett par månader, säger Matilda Svernell.

Någon ny exekutiv auktion är med andra ord inte att vänta under sommaren, men Matilda Svernell för en dialog med de budgivare som visat intresse. Om någon är villig att lägga ett rimligt bud på fastigheten kan en försäljning ske tidigare.

undefined
Öjn´s stenugnsbageri får stanna kvar i lokalerna ännu en tid.

Hyresgästerna Tindre Godman och Christoffer Arvidsson som driver Öjns stenugnsbageri har tidigare sagt att de gärna vill stanna kvar i lokalerna efter en försäljning och som det nu ser ut blir de åtminstone kvar över sommaren.

– Det beror ju på om vi får in en ny fastighetsägare och vad den väljer att göra. Det finns reglerat i lag vad som gäller för hyresgäster vid överlåtelser, men om den säljs exekutivt via Kronofogden finns risk att de behöver flytta direkt. Kronofogden har befogenhet att avhysa direkt, men det beror på om köpet sker med eller utan förbehåll för nyttjanderätterna.

Fastigheten har flera hyresgäster, men det är bara stenugnsbageriet som bedriver verksamhet i lokalerna. De övriga hyr förrådsutrymmen. Men Tindre Godman och Christoffer Arvidsson är inte bara hyresgäster, de är även fodringsägare. Gotlandsknäcke AB har en skuld på över 700 000 kronor till stenugnsbageriet.

– Konkursförvaltningen har i uppdrag att se till samtliga borgenärers rätt och därmed även stenugnsbageriet. Vi vill sälja fastigheten för så bra pris som möjligt så att det kan möjliggöra att de får utdelning för en viss del av sin fordran, säger Matilda Svernell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!