Näringslivet begär stormöte med Geab

Flera tunga aktörer vill ha ett möte med Geab om de totalavbrott som varit. "Jag förstår fullt ut att det varit besvärligt för dem", säger vd:n Jan Karlsson.

Paul Larsson, ägare av Ica Maxi och ordförande för TIllväxt Gotland, Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv, Magnus Olsson, verksamhetsledare vid Visby Centrum, och Nancy Yussef, ordförande för Företagarna, är några av dem som kommer närvara på mötet.

Paul Larsson, ägare av Ica Maxi och ordförande för TIllväxt Gotland, Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv, Magnus Olsson, verksamhetsledare vid Visby Centrum, och Nancy Yussef, ordförande för Företagarna, är några av dem som kommer närvara på mötet.

Foto: Montage

FLERA STRÖMAVBROTT2018-08-17 10:13

Gotland har under sommaren drabbats av flera totalavbrott efter att Geab och Vattenfall nu genomför omfattande arbeten vid kraftstationen i Ygne. Flera tunga aktörer som Cementa och Tillväxt Gotland har ventilerat sin frustration över de avbrott som varit. Nu har näringslivet begärt att få till ett stormöte med Geabs vd Jan Karlsson. På mötet vill de få mer information om hur Geab tänkt och varför arbetet genomförs just nu.

Aktörerna som kommer att medverka på mötet är Visby Centrum, Tillväxt Gotland, Svenskt Näringsliv, Gotlands Krögarförening, Stenhuggarens handelsförening, Skarphäll City, Gotland Handel (där flera handelsföreningar från Visby och landet ingår), Gotlands Förenade Besöksnäring och Företagarna på Gotland.

Mejlet om att få till ett möte gick i väg under onsdagen.

– Jag har bett om att vi ska få till ett möte. Vi förstår att det är ett komplext arbete som måste göras. Men vi hade gärna varit med lite mer i processen och diskuterat hur vi tillsammans hade kunnat göra det här. Alla vi är beroende av ström och har man ökad kunskap om varandras verksamheter blir det lättare att få till en bredare förståelse, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare vid Visby Centrum.

– Informationen hade kunnat vara betydligt bättre från Geabs sida.

LÄS MER: De varnar för nya totalavbrott på ön

På vilket sätt har totalavbrotten påverkat er?

–  Det är givetvis så att vi fått minskade intäkter när vi inte kan ta betalt. Det är såklart värst för dem som på olika sätt arbetar med matvaror. Sedan ska vi även kunna ta betalt och det blir svårt när strömmen är borta. Det hänger ihop med att man enligt kassalagen ska kunna lämna kvitto. Om man inte får ut kvittorullar, så ställer det till det, säger Magnus Olsson.

Det är ännu inte klart när mötet ska äga rum – troligtvis blir det någon gång under nästa vecka. Jan Karlsson, vd Geab, säger att att han kommer se till att det blir ett möte med näringslivet.

– Vi kommer naturligtvis att försöka träffa dem. Jag förstår fullt ut att det varit besvärligt för dem. Men anledningen att Vattenfall gör det här bytet är för att anläggningen är så pass gammal att vi inte kan garantera driftsäkerheten i den gamla. Hela vårt liv är inriktat på att undvika fel i kraftnätet. Vi gör inte det här för att det är kul, vi gör det för att investeringen på 350 miljoner kronor behövs, säger Jan Karlsson.

LÄS MER: Geab – "Det är katastrof givetvis"

Det har tidigare framförts kritik mot att ni kunde göra det vid en annan tidpunkt och att arbetet borde kunna göras på nätterna?

– Bakgrunden är att vi behöver den här låga förbrukningen som är på sommaren för att kunna klara av arbetet säkert. Avbrotten hade varit betydligt fler än annan period. ABB:s personal som gör det här arbetet arbetar i princip hela dygnet för att göra det här. Normalt sett tar en sådan här typ av arbete ett halvår att genomföra och då är anläggningen helt nedsläckt. Så kan vi inte göra här och arbetet ska även genomföras på tio veckor, såhär långt ligger vi även i fas med arbetet, säger Jan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!