FLYGPRISERNA "Det har blivit otroligt dyrt"

Inrikesflyget är pressat och resandet minskar på de flesta linjerna. Trafiken mellan Visby och Bromma går bra – men nu höjs röster mot biljettpriserna på linjen.

Peter Wennblad.

Peter Wennblad.

Foto: Montage

FLYGPRISERNA2019-05-15 18:55

Biljettpriserna rör upp känslor hos dem som pendlar med flyget till Stockholm.

– Jag åker en gång i veckan och oftast med 7.20-flyget från Visby. Det har blivit otroligt dyrt, 3-4 000 kronor tur och retur. Då väljer jag ändå det minst flexibla och därmed billigaste alternativet, säger Peter Wennblad, vid kommunikationsbyrån Paues Åberg.

Han minns den tid då Gotlandsflyg trafikerade linjen.

– Då betalade jag inte över 2 000 kronor tur och retur, säger Peter Wennblad.

Flygbolaget BRA tillbakavisar uppgiften om att de skulle ha höjt priserna.

–Vi har inte gjort några prisjusteringar på länge. Under hela våren har vi också lanserat "Gotlandspriset", med en billig avgång per dag, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef vid BRA.

LÄS MER: Så många har flugit till Gotland i år

Inrikesflyget är dock under hård press. Flygskatten uppgår till drygt 60 kronor per biljett, men det finns en rad andra kostnader som har ökat för flygbolaget. Stigande priser på flygbränsle, höjda flygplatsavgifter från Swedavia och därtill en svag kronkurs – samtidigt sviker resenärerna vid nästan alla flygplatser.

BRA varslade 363 av drygt 1 000 anställda om uppsägning i slutet av april.

Att branschen går tungt gör också att färre nya entreprenörer ger sig in i den. Under vintern lades planer för ett nytt boknings- och biljettbolag, Gotlandsplanet, fram.

– Det lever inte idag. Det beror på att det finns två andra bolag som flyger på destinationen, säger Jens Harrysson.

Under de år då Sverigeflyg fanns så arbetade han med prissättning av flygbiljetter på inrikesflyget.

– Det finns alltid en risk att man blir för girig. Man höjer priserna och det rullar på, sen höjer man priset igen. Inom Sverigeflyg frågade vi oss alltid om vi hade tillräckligt låga priser, Gotlandsflyg var särskilt bra på att ha örat mot marknaden, säger Jens Harrysson.

LÄS MER: Klimatmål väcker farhågor om långsam färja

Inrikesflyget till och från Bromma flygplats har minskat på senare tid och BRA är den huvudsakliga operatören på flygplatsen. Enligt uppskattningar från insatta i branschen har bolaget förlorat 17-20 miljoner kronor i intäkter under årets första månader.

– Vi genomför flera åtgärder för att sänka våra kostnader, vi planerar inte att höja priserna, säger Ulrika Matsgård vid BRA.

Bolaget har dragit ner på antalet turer på vissa linjer, men planerar att utöka turtätheten något mellan Visby och Bromma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!