Sjöfartens del i att nå klimatmålen har plötsligt aktualiserats. Detta då det står klart att utsläppen måste sänkas och att detta kommer vara en del i nästa avtal med Trafikverket om Gotlandstrafiken.
i en intervju med SR Gotland sa Lars Hellström, avtalsansvarig för Gotlandstrafiken på Trafikverket:
– Hastigheten är ju ett sätt att minska energianvändningen och därmed påverkan på miljön.
Uttalandet väckte stor debatt – men båda sidor i avtalet är ytterst försiktiga med att säga något mer om saken.
– Vi har identifierat miljö som ett område som behöver ett ökat fokus i jämförelse med tidigare, skriver Lars Hellström vid Trafikverket till Helagotland.se.
Nästa avtal om Gotlandstrafiken ska börja gälla 2027.
LÄS MER: Missade DG i statistiken – sjöfarten släpper ut mer än inrikesflyget
Avtalsdetaljer som tidigare varit på bordet sägs åter utredas. Det ska handla om trafik på Västervik i stället för Oskarshamn, långsammare färjor och särskilda godsfärjor som är uppe till diskussion.
Destination Gotlands vd, Christer Bruzelius, är försiktig i sina kommentarer kring saken.
Hur tror du att miljömålen Sverige satt upp för sjöfarten påverkar nästa avtal med Trafikverket?
– Det är i grund och botten en fråga för Trafikverket att svara på. Vi jobbar hela tiden med att minska våra utsläpp och vi har precis tagit vårt nya fartyg M/S Visborg i trafik som drivs med LNG, vilket ger en betydande reduktion av utsläppen och en möjlighet att blanda i förnyelsebar energi i form av biogas.
Går det alls att bedriva dagens trafik om målen är att minska co2-utsläppen med 50-70 procent?
– Som sagt hur framtidens trafik kommer att se ut är för tidigt att säga, för oss är det viktigt att göra allt vi kan för att minska miljöpåverkan från dagens trafik.
Hur tror du längre restider skulle påverka resandet till ön?
– Restiden till och från ön är viktig inte minst för alla gotlänningar. Hur den framtida trafiken kommer att se ut i detalj är som sagt ovan en fråga för Trafikverket.
LÄS MER: DG: Vi klarar att göra fartygen fossilfria
Utredningen om förutsättningarna för Gotlandstrafiken berör många på ön, men från Trafikverkets sida vill man inte bjuda på några kommentarer om hur resonemangen går.
– Det är alltså för tidigt att besvara dina frågor, skriver Lars Hellström i ett mejl.
Hur färjetrafikens klimatpåverkan ska kunna minska utan färre turer eller långsammare hastighet lär dock vara den svåraste nöten att knäcka i kommande avtal.