Ingen utredning efter utsläppet av olja norr om sandön

Utsläppet utanför Gotska Sandön kommer inte att utredas vidare, och ingen kommer att straffas. Det står klart efter att förundersökningen lagts ner.

Spår av palmolja ska ha synts på däck ombord på fartyget.

Spår av palmolja ska ha synts på däck ombord på fartyget.

Foto: Kustbevakningen

Förundersökning2023-04-20 18:10

Det var i förra veckan som Kustbevakningens flygplan upptäckte utsläppet av palmolja i svensk ekonomisk zon, strax norr om Gotska Sandön. Oljan hade spridit sig över en yta på tio kvadratkilometer.

Utsläppet tros ha gjorts i samband med en tankrengöring. Kustbevakningen beordrade fartyget som misstänktes för utsläppet att ankra och gick sedan ombord för att förhöra besättningen och ta prover i fartygets tanker.

– Vi har säkrat bevis och vi har en tydlig källa, sade Jonatan Örn, förundersökningsledare på Kustbevakningen då.

undefined
Spår av palmolja ska ha synts på däck ombord på fartyget.

Kustbevakningen misstänkte att fartyget inte följt reglerna för tankrengöring och att det lett till att en större mängd, omkring 600 liter, släppts ut. 

Men någon vidare utredning av fallet blir det inte.

– Åklagaren har lagt ner förundersökningen och därmed är vårt utredningsarbete avslutat, berättar Mattias Lindholm, presskontakt på Kustbevakningen.

En pågående förundersökning är en förutsättning för att Kustbevakningen ska kunna utreda vidare.

– Vi hade gärna sett att man prövat det. Kustbevakningen samlade in en sådan mängd information som gör att vi tycker att det hade kunnat finnas bevis som kunnat visa på att en viss mängd kommit ut i havet.

Mängden är viktig i sammanhanget. Dels så finns ett avancerat regelverk att förhålla sig till, dels är det mängden som avgör eventuell påföljd i domstol.

– Och när det kommer till utländska aktörer och fartyg måste man upp i ganska stor mängd för att kunna agera, säger Mattias Lindholm.

undefined
Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen, är kritisk till att förundersökningen lades ned.

De synliga spåren från palmoljan i havet är borta sedan länge. Den försvinner snabbt i solen och värmen och för att kunna sanera krävs snabba åtgärder, något det inte fanns möjlighet till i det här fallet.

Utsläpp till följd av tankrengöring är ett växande problem och enligt Mattias Lindholm befarar Kustbevakningen att det kommer att bli värre.

– Då har vi brottsbekämpning som kan fungera som en preventiv åtgärd. Kostar det att göra såhär så kommer fler att passa sig.

Hur djur och natur påverkas av just det här utsläppet är oklart.

– Det är många bäckar små. Alla utsläpp påverkar havsmiljön negativt på något sätt och havet måste ta hand om det. Fåglar kan luras att landa i ett sånt utsläpp i tron att det är lugnare vatten just där, och palmolja är kladdigt och förstör fjäderdräkter, säger Mattias Lindholm.

Kammaråklagare Gunnar Jonasson var den som tog beslutet att lägga ner förundersökningen i början av veckan.

– Det är inget enkelt ärende och när man ska besluta om man ska gå vidare eller inte så ska man väga in många parametrar, säger han och hänvisar till regler vad gäller svensk ekonomisk zon, uppgifter kring hur stort utsläppet var och om fartyget varit oaktsamt eller faktiskt följt reglerna.

– Bolaget säger att de agerat enligt gällande regler och jag måste då väga in vad som talar för motsatsen, och med säkerhet visa vad det var för typ av utsläpp.

Kustbevakningen verkar vara lite besvikna, och de menar att de säkrade information om mängd och annat som enligt dem skulle kunna tjäna som bevis. Du gör en annan bedömning?

– Jag har förståelse för att Kustbevakningen känner så, men jag måste väga in andra och fler parametrar än så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!