Därför vill försvaret behålla all mark på Gotland

Ett av områdena var påtänkt som fritidshusområde. Men i det nya säkerhetspolitiska läget vill Försvarsmakten behålla all mark man har kvar på Gotland.

Flygfoto över Trälge gamla skjutfält.

Flygfoto över Trälge gamla skjutfält.

Foto: Gunnar Britse/Dennis Pettersson

"Fryser läget"2016-11-28 11:11

– Ja, vi fryser läget just nu i avvaktan på vilken verksamhet som ska bedrivas på Gotland. Vi saktar in avvecklingen helt enkelt, säger överste Lars Träff, chef för produktionsledningens infrastrukturavdelning på Försvarsmaktens högkvarter.

Det är Fortifikationsverket som äger marken som försvaret disponerar på Gotland. Men det är Försvarsmakten som bestämmer hur den ska användas och hur mycket mark man behöver. Just nu är läget osäkert. Det pågår en upprustning och Gotland har ett permanent försvar på ön genom ständigt gästande förband. Från och med till sommaren nästa år ska en ordinarie stridsgrupp finnas på plats.

LÄS MER: Överbefälhavaren om upprustningen av Gotland

LÄS MER: Så kommer nya Tofta skjutfält att bli

– Det är extremt mycket fokus på Tofta skjutfält. Det är där det investeras, säger Karl Martin Svärd.

Ändå avvaktar man försäljning av andra områden som tidigare varit aktuella för avveckling.

Dessa områden är:

Trälge skjutfält, ett 350 hektar stort område vid Norra gattet. I diskussionerna runt Trälge skutfält har det funnits planer för området både som en del i Natura 2000 och som fritidshusområde.

Klintsbrovik på Fårö, väster om Broa, 50 hektar.

Ett 80 hektar stort området norr om Tingstäde träsk.

En handfull små markplättar, motsvarande villatomter, runt om på ön.

Att man väljer att behålla områdena är dock mer av ett principbeslut. Det är inte säkert att de kommer att användas av Försvarsmakten och de kan komma att säljas om några år.

Fortifikationsverket har också gjort sig av med och förverkat en rad försvarsanläggningar under senare år. Det kan tyckas feltänkt med tanke på att försvaret nu rustar upp igen.

–  Men det har skett en vapenteknologisk utveckling och de anläggningar som byggdes då står inte emot dagens vapen, säger Karl Martin Svärd.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!