I oktober ansökte Länsförsäkringar bank om att Johan Nikkels skulle försättas i konkurs. Men ansökan drogs tillbaka då banken och Johan Nikkels kom överens om att skriva ett avtal om en informell rekonstruktion av verksamheten. Avtalet innehöll ett mycket ovanligt villkor.
– Det är inte så märkligt att man ingår ett sådant avtal men vad som däremot är väldigt märkligt är att det fanns det en klausul om att han inte på något sätt får befinna sig på gården. Han var tvungen att lämna den och där har han familj och barn. Det är otroligt ingripande för honom som privatperson att han blir exkluderad från sitt familjeliv, säger advokat Niklas Emthén, som företräder Johan Nikkels.
Hur vanligt är det med en sådan klausul?
– Jag har aldrig någonsin sett det, jag tycker det är häpnadsväckande, säger Niklas Emthén.
Bakgrunden till konkursen är att Johan Nikkels blivit utesluten som medlem i Arla. Mejeriföretaget gör då och då kontroller av att medlemmarna sköter sina gårdar enligt de krav som finns på djuromsorg och livsmedelskvalitet. Vid kontroller under hösten fick Johan Nikkels flera anmärkningar som betecknas som ”mer allvarligt” där kontrollanten noterade att ”sjuka, halta och skadade djur sköts inte utifrån deras behov”. Även vissa av länsstyrelsens kontroller har visat på en del brister men vid flera tillfällen visar deras protokoll också att gården har bra djurhållning och att de lagar som finns följs.
Men Arlas kontrollant menar dessutom att Johan Nikkels uppträdde hotfullt vid en kontroll i början av september, något som Johan Nikkels bestämt förnekar.
– Vi hade olika åsikter om en sak och när jag ställde frågor om hur han skulle rapportera till Arla gick han sin väg. På kvällen ringde Arla och påstod att jag hade hotat och skrämt kontrollanten. Kanske höjde jag rösten men jag hade ingen avsikt hota honom, eller stå i hans väg eller så, säger Johan Nikkels.
I mitten av september meddelade Arla att Johan Nikkels uteslutits som medlem och inte längre fick leverera mjölk. Ett försök att överklaga avslogs av Arla i mitten av oktober och uteslutningen var ett faktum.
Presschefen på Arla, Max Wallenberg, säger att det är väldigt ovanligt att en medlem utesluts. Han vill inte kommentera enskilda medlemmar men kan yttra sig generellt om vad som kan orsaka uteslutning av en lantbrukare.
– Det handlar oftast om att djuren inte tas omhand på ett tillräckligt bra sätt. Det kan vara smutsigt, att de inte har någon torr plats att vila på, att inredningen i ladugården orsakar skador eller att det är dåligt med foder, säger han och fortsätter:
– Vi tar inte lättvindigt på det här och det är oftast en lång process innan det blir en uteslutning. Går det så långt har man haft ganska många chanser på sig att rätta till bristerna. När man väl är utesluten då brukar man inte komma tillbaka som leverantör.
Efter försöket med en informell rekonstruktion lämnade banken i början av november in en ny begäran om konkurs.
Länsförsäkringar bank hänvisar till banksekretess. De vill inte kommentera ärendet överhuvudtaget och inte heller säga vad som låg bakom den andra konkursansökan. Men Helagotland kan nu berätta att det handlar om att Johan Nikkels stannade på gården och tog hand om sina barn.
– Under den första veckan skickade banken ingen som kunde göra jobbet. Bara min fru och en anställd och min fru jobbade och kunde inte ta hand om barnen, så det gjorde jag, säger Johan Nikkels som nu befinner sig utomlands utan att kunna träffa sin familj i hemmet.
Han är kritisk mot bankens agerande sett mot bakgrunden att gården enligt honom är värd 100 miljoner kronor och att den har gått med vinst sedan han tog över den för sju år sedan.
– Om de inte vill göra affärer med mig, det är okej, men ge mig en chans att göra i ordning gården och sedan ska jag hitta en annan bank. Att de begär mig i konkurs är löjligt, särskilt när gården går bra ekonomiskt, säger Johan Nikkels.
Hur känns det för dig nu?
– Hemskt. Det är väldigt orättvist mot mig. Det är förvånansvärt att de kan be mig lämna gården, att det kan hända i Sverige år 2023. Det är som något från medeltiden.
Nu drivs gården av banken med hjälp Johan Nikkels partner Marjanne de Groot och några anställda. All mjölk som produceras – när Johan Nikkels lämnade Frindarve var dagsproduktionen 12 000 liter om dagen – hälls ut.
– Det är skamligt. I två månader har vi hällt ut mjölken. Arla borde skämmas, säger Johan Nikkels.