Sedan i höstas har all mjölk som producerats på Frindarve gård, som har en dagsproduktion på runt 12 000 liten per dag, hällts ut. Detta på grund av att gårdens ägare Johan Nikkels uteslutits ur Arla.
Frindarve, som är en av öns största mjölkproducenter med omkring 1 200 kor, försattes i konkurs i mitten av december förra året. Efter det har Arla öppnat för att återigen börja hämta mjölk från gården, men bara under förutsättning att Johan Nikkels inte finns på gården.
Enligt konkursförvaltaren Lars Ehrstedt vid Merino advokatbyrå lämnade Nikkels gården i slutet av januari, och nu pågår diskussioner med Arla om att återuppta mjölkhämtningen.
– Vi avancerar framåt i samtalen, men jag vill inte gå in på hur långt vi har kommit. Vi är på god väg, och jag utgår från att vi kommer att hitta en lösning, men vi är inte i hamn riktigt ännu, säger han.
Samtidigt pågår också en försäljning av själva gården, och enligt mäklaren Jacob Wallin Sander på Ludvig & Co har de senaste veckorna varit intensiva.
– Vi har ett bra underlag av intressenter, även om det såklart är svårbedömt vilka som kommer att vara intresserade även i slutändan, säger han.
Något som det inte rapporterats speciellt mycket om tidigare är att det förutom Frindarve även ingår ytterligare en gård i konkursen, nämligen Nygårds i Etelhem. Enligt Lars Ehrstedt har den gården utgjort ett komplement i verksamheten.
– De här två gårdarna har fungerat som en enhet, men nu säljer vi dem var för sig, säger konkursförvaltaren.
Enligt Jacob Wallin Sander har man genomfört visningar på båda gårdarna, och det finns intresse både lokalt och från utlandet.
– När det är så här stora gårdar så finns det ofta intresse även från Europa, även om det inte är så vanligt att det sedan blir en köpare från ett annat land.
Mäklaren har valt att sätta en anbudstid på båda gårdarna som går ut den 4 mars. Däremot har man inte kommunicerat några utgångspriser på fastigheterna.
– Det är klart att det finns en tanke från min sida gällande prisbilden, men det är inget vi kommunicerar utåt. Att vi valt att sätta en anbudstid är för att vi behöver ha lite tempo i det här utifrån konkurssituationen. Det är en ganska tajt tidsplan, men ändå rimlig med tanke på det kommande vårbruket och att det finns ganska mycket djur på gårdarna.