Det här bör du veta om fästingar i sommar

Tidigare i sommar rekommenderade Region Gotland vaccination mot TBE. Men enligt experter är både sjukdomsfall orsakade av fästingar och mätningar av antalet fästingar svårtydda.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius uppger att det inte finns ett enda fall av TBE på Gotland i år.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius uppger att det inte finns ett enda fall av TBE på Gotland i år.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland 2022-07-24 18:02

I slutet av juni rekommenderade Region Gotland allmänheten att vaccinera sig mot TBE, framför allt om man är utomhus mycket. 2021 rapporterade Folkhälsomyndigheten att antalet TBE-fall i Sverige var 533 stycken – den högsta siffran någonsin sedan anmälningsplikten infördes 2004. På Gotland har siffrorna däremot varit mycket låga. Förra året rapporterades endast ett fall på ön, där personen blivit smittad på fastlandet.

– Hittills i år har det inte varit ett enda fall av TBE på Gotland. Eftersom TBE är den enda fästingsjukdomen som är anmälningspliktig har vi inga siffror på hur många fall det finns bland de övriga sjukdomarna. Men fästingar är absolut i farten och folk blir bitna hela tiden, säger vikarierande smittskyddsläkare Sven Montelius.

Trots få fall står han bakom regionens vaccinrekommendation, men inte för alla.

– Om man är ute mycket i skogen och ofta blir fästingbiten borde man vaccinera sig. Bor man exempelvis i en tätort i en lägenhet behöver man dock inte kosta på sig en vaccination, kan jag tycka.

Lars Lundquist är docent vid Biologiska muséet på Lunds universitet och fästingexpert. Även om TBE-fallen blivit fler i Sverige är det enligt honom svårt att säga om antalet fästingar ökat.

– De flesta fästingar finns under marken. Mätningarna görs på de som sitter i gräset och beroende på vädret kan mängden variera mycket från dag till dag. Det man vet är att miljön är avgörande och att fästingar vill vara i områden med många olika djur. De gillar samma miljö som oss människor, som stora ängar eller skogar med lagom mycket träd och buskar, säger Lars Lundquist.

undefined
"Fästingar tycker inte om oss människor egentligen", säger fästingexperten Lars Lundquist.

Vad fästingar inte tycker om kan komma som en överraskning.

– Fästingar tycker inte om oss människor egentligen eftersom de trivs i pälsar och inte känner igen vår hud. Det gör att de tar lång tid på sig att bita sig fast. Därför är det bästa tipset att undersöka kroppen noggrant efter att man varit utomhus, och se till att plocka bort dem så fort som möjligt. Medan smittan från borreliafästingar dröjer en stund smittar fästingar som bär på TBE direkt, säger Lars Lindquist. 

Vid frågan om det är något speciellt som gör att vissa blir mer fästingdrabbade än andra är experterna överens.

– Det vet man inte. Det är generellt en stor mystik kring fästingar, säger Lars Lundquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!