TBE eller tick borne encephalitis (fästingburen hjärninflammation) orsakas av ett virus och kan spridas mellan djur och människa. På Gotland är förekomsten av TBE hos fästingar relativt låg, och vi har varit rätt förskonade från allvarliga fall av TBE, medan det på fastlandet i södra och mellersta Sverige, och längs ostkusten är betydligt vanligare.
Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet TBE-fall ökat stadigt de senaste decennierna, vilket myndigheten tror beror på en kombination av olika faktorer som till exempel antal smittade fästingar och värddjur, och vädret.
Men myndigheten tror att mörkertalet är stort. De flesta som smittas av TBE märker inte av det och blir inte sjuka. Hos 10-30 procent utvecklas symtom med influensaliknande sjukdomsbild, men 20-30 procent av dessa drabbas även av en andra fas av TBE. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring samt andra neurologiska problem.
På Apoteket Liljan i Visby bedriver Doktor24 vaccinationsmottagning mot bland annat TBE:
– Vi ser ett kraftigt ökat bokningstryck för TBE-vaccinationer, och antalet utförda TBE-vaccinationer har under perioden mars-april ökat med mer än 100 procent i Visby jämfört med samma period förra året. Under de månaderna har vi utfört nästan 1 000 TBE-vaccinationer, berättar Sara Danborg på Doktor24.
Vad beror det på tror du?
– Det har skrivits mycket i media om TBE den sista tiden, och om vilka hemska konsekvenser sjukdomen kan få. Så trots att det hittills varit få fall på Gotland tror jag många gotlänningar ändå vill ha ett skydd. Så fort man som gotlänning reser till stockholmsområdet eller andra delar av södra Sverige är man ju i områden med hög förekomst av TBE. Smittskyddsläkaren på Gotland har dessutom rekommenderat boende som är mycket ute i naturen eller har husdjur som drar hem fästingar att överväga vaccination trots att bara några enstaka drabbats på Gotland, säger Sara Danborg.
Inom Region Gotland jobbar man just nu med att få ut bättre information om TBE-vaccination:
– Jag är en av de som sitter och försöker reda i det här eftersom vi på regionen har förstått att det är lite otydligt vad som gäller, både för invånarna men även för oss internt. Framförallt hänvisar vi till privata vaccinationsmottagningar som Apotek Hjärtat och Apoteket Liljan, samt vaccinbussen som börjar rulla här den 18 maj. Men det går även att vaccinera sig på vissa vårdcentraler, men det är bara i mån av tid, säger Ursula Nyström, kommunikatör på Region Gotland.
Smittskyddsläkare Maria Amér tror att det har blivit en ökad medvetenhet i samhället, vilket märks i form av det ökade vaccinationsintresset och som hon finner glädjande:
– Tyvärr ökar antalet fall nationellt och det finns nu fler och nya riskområden för TBE. Smittskydd har i många år inför säsongen informerat om riskerna med TBE och att det är viktigt att vaccinera sig om man brukar få fästingar.
Till skillnad från borrelia, som också är en fästingburen sjukdom, är TBE anmälningspliktig. Av den anledningen finns statistik tillgänglig som visar att det varit få fall på Gotland de senaste åren. I fjol registrerades ett fall, likaså 2021. Under 2015 anmäldes sex fall av TBE, och tre fall vardera åren 2018 och 2019.
Antalet bekräftade borreliafall har å andra sidan ökat från 523 fall år 2019 till 848 fall år 2021.