– Det är klart att det var jobbigt. Det är alltid jobbigt när man utsätts för så kallade mediedrev. Oavsett om man har gjort saker på ett korrekt sätt så hjälper inte det när man tolkar det på olika sätt, säger hon.
Marianne Samuelsson ifrågasattes, och avsattes, för en dispens från strandskyddslagen åt en gotländsk storföretagare 2009. Anna Kinberg Batra kritiseras för sina rekryteringar av vänner till höga positioner 2023 och 2024. I båda fallen finns misstanke om jäv och det var personal på respektive länsstyrelse som gav uppgifter till media. I det ena fallet till P4 Gotland och i det aktuella fallet till Aftonbladet. Sedan var dreven igång.
– Men det är två olika ärendehanteringar och man måste bedöma de var för sig, säger Marianne Samuelsson, som inte ser någon koppling mellan de två fallen.
– Men jag vet hur det känns om man säger så. Å andra sidan måste myndigheter och myndighetschefer kunna ifrågasättas och granskas i ett demokratiskt och bra samhälle naturligtvis.
Båda två hade länge varit offentliga personer och företrädare för sina partier, Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna och Marianne Samuelsson som språkrör för Miljöpartiet. Det hade gjort dem till medievana personer. När en radioreporter kontaktade Marianne Samuelsson en sommardag 2009, kunde hon ändå inte ana vad det skulle få för konsekvenser.
– Jag hade precis börjat min semester och så ringde radion upp och så blev det en turbulens efter det.
Hon åkte ändå till fastlandet på semester och i nyheterna rapporterades det att hon flydde ön. Hon höll ingen presskonferens och svarade inte när journalister ringde.
– Det är en mycket obehaglig känsla att vara jagad. Det gör att man inte reagerar förnuftigt. Det har jag förstått nu, sa hon efteråt i en intervju med GA.
Femton år senare beskriver Marianne Samuelsson drevet och händelseförloppet med känslomässig distans.
– Det var naturligtvis många tidningar och media som hörde av sig och ville ha en kommentar. Det innebar att Mats Odell, som då var ansvarig minister, lyfte ut mig från ansvaret som landshövding på Gotland och det gjordes då på en gång.
När hon ser tillbaka fanns det saker hon hade kunnat göra annorlunda, men ändå inte.
– Jag tycker nog att min bedömning i sakfrågorna var rätt och hade jag gjort en annan bedömning tror jag inte att det hade blivit bättre i debatten så att säga.
Den offentliga debatten handlade inte bara om formella fel, utan även om det var moraliskt fel. I en hemlig inspelning diskuterades särbehandling av storföretagarens fastighet. Marianne Samuelsson anklagades för att inte behandla alla lika inför lagen och att hon gjorde skillnad på folket och eliten.
– Det gjorde jag inte. Sedan var det olyckligt uttryckt av mig, men det berodde på en diskussion som uppstod om polisanmälan av fastighetsägaren, säger hon.
En anmälan om att hon begått tjänstefel lades ner 2009 och enligt Miljödomstolens dom 2010 var det rätt av henne och Länsstyrelsen att ge dispens från strandskyddet.
– Att de gav mig rätt hade för min del ingen betydelse när det gällde jobbet eller inte jobbet, för då var jag redan därifrån när de var klara, säger Marianne Samuelsson, som gärna hade suttit kvar.
Även Anna Kinberg Batras jävsituation har anmälts till olika instanser och kommer bland annat utredas av Riksenheten mot korruption och Justitieombudsmannen. Hon sitter ännu kvar som Stockholms landshövding.