Marianne Samuelsson om drevet för femton år sedan

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra är mitt i en mediestorm och förtroendekris. En person som vet hur det känns är Gotlands tidigare landshövding, Marianne Samuelsson.

Den tidigare landshövdingen Marianne Samuelsson bor återigen i Alingsås, där bilden togs 2015. Hon var landshövding på Gotland från 2004 till 2009. ”Det var lite tråkigt att behöva lämna Gotland ett år innan jag tänkte behöva göra det, för jag trivdes och hade ett intressant arbete. Men så är det”, säger hon.

Den tidigare landshövdingen Marianne Samuelsson bor återigen i Alingsås, där bilden togs 2015. Hon var landshövding på Gotland från 2004 till 2009. ”Det var lite tråkigt att behöva lämna Gotland ett år innan jag tänkte behöva göra det, för jag trivdes och hade ett intressant arbete. Men så är det”, säger hon.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Gotland2024-04-25 19:00

Nyheten i korthet

  • Gotlands före detta landshövding, Marianne Samuelsson, delar sina erfarenheter av att vara i ett mediedrev, likt den nuvarande situationen för Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra.
  • Samuelsson kritiserades och avsattes för en dispens från strandskyddslagen åt en näringslivstopp 2009, medan Kinberg Batra kritiseras för sina rekryteringar av vänner till höga positioner 2023 och 2024.
  • Samuelsson beskriver händelserna som jobbiga men påpekar att makthavare bör kunna ifrågasättas och granskas i ett demokratiskt samhälle.

– Det är klart att det var jobbigt. Det är alltid jobbigt när man utsätts för så kallade mediedrev. Oavsett om man har gjort saker på ett korrekt sätt så hjälper inte det när man tolkar det på olika sätt, säger hon.

Marianne Samuelsson ifrågasattes, och avsattes, för en dispens från strandskyddslagen åt en gotländsk storföretagare 2009. Anna Kinberg Batra kritiseras för sina rekryteringar av vänner till höga positioner 2023 och 2024. I båda fallen finns misstanke om jäv och det var personal på respektive länsstyrelse som gav uppgifter till media. I det ena fallet till P4 Gotland och i det aktuella fallet till Aftonbladet. Sedan var dreven igång.

– Men det är två olika ärendehanteringar och man måste bedöma de var för sig, säger Marianne Samuelsson, som inte ser någon koppling mellan de två fallen.

– Men jag vet hur det känns om man säger så. Å andra sidan måste myndigheter och myndighetschefer kunna ifrågasättas och granskas i ett demokratiskt och bra samhälle naturligtvis.

undefined
Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har ifrågasatts för sitt ledarskap och flera rekryteringar. 16 april 2024 gjorde hon sitt första medieframträdande sedan granskningarna.

 

undefined
Gotlands avgående landshövding Marianne Samuelsson på pressträffen i Visby 5 augusti 2009, efter kritiken, drevet och beskedet. Bredvid sitter tillförordnade landshövdingen Anders Granat.

Båda två hade länge varit offentliga personer och företrädare för sina partier, Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna och Marianne Samuelsson som språkrör för Miljöpartiet. Det hade gjort dem till medievana personer. När en radioreporter kontaktade Marianne Samuelsson en sommardag 2009, kunde hon ändå inte ana vad det skulle få för konsekvenser.

– Jag hade precis börjat min semester och så ringde radion upp och så blev det en turbulens efter det.

Hon åkte ändå till fastlandet på semester och i nyheterna rapporterades det att hon flydde ön. Hon höll ingen presskonferens och svarade inte när journalister ringde.

– Det är en mycket obehaglig känsla att vara jagad. Det gör att man inte reagerar förnuftigt. Det har jag förstått nu, sa hon efteråt i en intervju med GA.

Femton år senare beskriver Marianne Samuelsson drevet och händelseförloppet med känslomässig distans.

– Det var naturligtvis många tidningar och media som hörde av sig och ville ha en kommentar. Det innebar att Mats Odell, som då var ansvarig minister, lyfte ut mig från ansvaret som landshövding på Gotland och det gjordes då på en gång.

undefined
På en presskonferens på regeringskansliet 4 maj 2009 meddelade kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) att Marianne Samuelsson (MP) tvingas avgå som landshövding för Gotlands län.
undefined
Det dåvarande språkröret Marianne Samuelsson (MP) med sin manliga motsvarighet Birger Schlaug, under Almedalsveckan i Visby 17 juli 1998.
undefined
Pressbild från 15 mars 1999 när Marianne Samuelsson, som då varit Miljöpartiets ena språkrör i sju år, hade beslutat sig för att avgå.
undefined
Den tidigare landshövdingen Marianne Samuelsson med kronprinsessan Victoria, under invigningen av den renoverade Fornsalen i Visby 15 juni 2007.
undefined
Gruppbild från 12 juli 2007 när sommarregeringen sammanträdde på landshövdingens residens i Visby. Med dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg (M), biträdande statsminister Beatrice Ask (M), arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M), integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), utbildningsminister Lars Leijonborg (FP), landshövdingen på Gotland Marianne Samuelsson, migrationsminister Tobias Billström (M) och skolminister Jan Björklund (FP).

När hon ser tillbaka fanns det saker hon hade kunnat göra annorlunda, men ändå inte.

– Jag tycker nog att min bedömning i sakfrågorna var rätt och hade jag gjort en annan bedömning tror jag inte att det hade blivit bättre i debatten så att säga.

Den offentliga debatten handlade inte bara om formella fel, utan även om det var moraliskt fel. I en hemlig inspelning diskuterades särbehandling av storföretagarens fastighet. Marianne Samuelsson anklagades för att inte behandla alla lika inför lagen och att hon gjorde skillnad på folket och eliten.

– Det gjorde jag inte. Sedan var det olyckligt uttryckt av mig, men det berodde på en diskussion som uppstod om polisanmälan av fastighetsägaren, säger hon.

En anmälan om att hon begått tjänstefel lades ner 2009 och enligt Miljödomstolens dom 2010 var det rätt av henne och Länsstyrelsen att ge dispens från strandskyddet.

– Att de gav mig rätt hade för min del ingen betydelse när det gällde jobbet eller inte jobbet, för då var jag redan därifrån när de var klara, säger Marianne Samuelsson, som gärna hade suttit kvar.

undefined
Bild på Marianne Samuelsson för åtta år sedan i hemstaden Alingsås, när hon fyllde 70 år. ”Jag har haft ett rikt och intressant liv. Där man har fått göra många roliga saker och kämpa för det som jag tycker är viktigt, nämligen en bra värld”, säger den tidigare landshövdingen för Gotland och språkröret för Miljöpartiet. Som pensionär har hon varit ideellt engagerad i ett lokalt ryttarsällskap, kyrkornas sociala arbete och situationen för ukrainska flyktingar.

Även Anna Kinberg Batras jävsituation har anmälts till olika instanser och kommer bland annat utredas av Riksenheten mot korruption och Justitieombudsmannen. Hon sitter ännu kvar som Stockholms landshövding.

undefined
Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) efter sin medverkan i studioprogrammet Efter fem i TV4 där hon frågades ut om flera rekryteringar till Länsstyrelsen. På bilden syns Aftonbladets reporter Olof Svensson, som står bakom avslöjandet och har försökt få tag i henne i flera veckor.

 

undefined
Gotlands före detta landshövding Marianne Samuelsson när hon höll pressträff i Visby 5 augusti 2009, efter att regeringen tvingade henne att lämna sin post efter det så kallade strandskyddsbråket. P4 Gotland, och reportern Andreas Tun Hedfors, fick samma år journalistpriset Årets Guldspade för avslöjandet.
Strandskyddskonflikten

Under 2009 gick Marianne Samuelsson emot tjänstemän på länsstyrelsen och gav Payexgrundaren Max Hansson bygglov för en strandnära fastighet i Östergarn. Under ett möte med anställda på myndigheten uttryckte hon att viktiga företagare kan behandlas mer generöst, vilket spelades in utan hennes vetskap.


27 juli polisanmäldes ärendet, som misstänkt miljöbrott och tjänstefel.

29 juli avslöjade P4 Gotland Marianne Samuelssons uttalande i strandskyddsärendet, när de sände delar av den hemliga inspelningen.

29 juli lämnade Marianne Samuelsson Gotland, samtidigt som kritiken växte och medier ställde fler frågor.

29 juli JO-anmäldes hon dessutom av en privatperson för särbehandling av storföretagaren och hans byggen.

30 juli krävde kommunministern och kristdemokraten Mats Odell ett akut möte med Marianne Samuelsson.

4 augusti meddelade Mats Odell att hon skiljs från sin tjänst som Gotlands läns landshövding.

5 augusti hölls en pressträff på länsstyrelsen i Visby där Marianne Samuelsson uttalade sig om händelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!