Blott 19-årige Adam Österdahl från Follingbo har redan kammat hem förstaplatsen i Årets kockelev 2022 och nu kan det snart vara dags för ytterligare en matlagningsvinst. Både han och kocken Jesper Hansson, som också är verksam på ön, har nämligen tagit sig till final i Årets ekokock.
– Det känns jättebra. Och jag är stolt och hedrad över att få representera mitt jobb, säger Adam Österdahl.
Gotlandssonen som pluggat på Wisbygymnasiets restaurangprogram jobbar på krogen Lilla Bjärs. Och nu ställs han alltså mot bland annat Jesper Hansson på Hotel Stelor.
– Det är hur kul som helst att tävla mot honom, och det känns fantastiskt att Gotland har två finalister. Jag ser det inte som att vi är konkurrenter utan att vi tävlar ihop, säger Adam Österdahl.
Rutinerade Jesper Hansson som har verkat tre somrar på ön är positiv till ungtuppens möjligheter att gå hela vägen:
Jag tror Adam Österdahl har goda chanser att vinna. Han verkar orädd och ambitiös och det kommer man långt på. Och Lilla Bjers är en jättebra arbetsplats för den här sortens tävling. Jag kommer inte konstra till det för mycket utan låta råvarorna tala för sig själva. Det är så vi jobbar på Hotel Stelor och det är nog bara att fortsätta att köra på det, säger han.
Dagen innan tävlingen som hålls i Växjö konserthus går av stapeln kommer finalisterna att få en råvarukorg med KRAV-märkta produkter. Det är ingredienserna som finns att tillgå under den kulinariska drabbningen.
– Det är i alla fall vad jag vet nu. Det är lite nervöst, men kommer nog kännas värre på båten. Då är det liksom på riktigt och pirret lär komma i magen, säger Adam Österdahl.
Du är bara 19 år, hur känns det att ställas mot gamla uvar?
– Det är ju så att man har respekt eftersom jag ställs mot erfarna människor. Men jag försöker bara gå in i min bubbla och inte tänka för mycket på det. Jag hoppas att min nyfikenhet och kreativitet ska räcka.
I finalen som hålls fredagen den 9 september kommer de tävlande göra upp inför publik. Enligt arrangörerna riktar man sig mot gastronomiskt presterande kockar som arbetar för en mer hållbar och bättre värld. Och faktum är att gotländska kockar gjort bra ifrån sig i Årets ekock förut. 2014 vann Luqaz Ottosson, 2015 Fabian Olli Johansson, 2018 Hanna Lukowiesky och 2021 Penda Johansson. Nu återstår det att se om Adam Österdahl kan fylla de ärorika skorna.