Köpare känner sig lurade – får inte nyttja stugan fritt

Sandviken och Snäck är två omskrivna fall, där mark för "tillfällig vistelse" bebyggs med bostadsrätter. Men regionen har fler ärenden än så på detta tema.

Exempel på campingstugor. Om sådana säljs som bostadsrätter, men detaljplanen säger "tillfällig vistelse", hur får de då utnyttjas? Det är frågan.

Exempel på campingstugor. Om sådana säljs som bostadsrätter, men detaljplanen säger "tillfällig vistelse", hur får de då utnyttjas? Det är frågan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2022-06-15 06:05

På Snäcks camping tillåts bara stugor för uthyrning, enligt detaljplanen. Korpklinten AB har fått tillåtelse att bygga 22 sådana – som dock säljs som bostadsrätter för semesterboende.

Ett liknande upplägg gjordes vid Sandvikens camping. Här försökte dock både regionens byggnämnd och länsstyrelsen stoppa planerna, då man misstänkte att stugorna skulle bli fritidsboenden och inte huvudsakligen för uthyrning.

Men mark- och miljödomstolen gav exploatören rätt. Husen måste absolut användas enligt detaljplan – men detta får regionen kontrollera i efterhand; deras misstankar kan inte hindra själva byggandet.

undefined
Exempel på campingstugor. Om sådana säljs som bostadsrätter, men detaljplanen säger "tillfällig vistelse", hur får de då utnyttjas? Det är frågan.

Sådan kontroll pågår också, på flera håll, i redan färdigbyggda områden. Region Gotland har inte mindre än 26 pågående tillsynsärenden, där stugor på mark för camping, eller tillfällig vistelse, misstänks användas på annat sätt.

– Ja, det stämmer, vi har 26 ärenden där vi samlar in information just nu. Eftersom det är pågående utredningar kan vi inte säga mycket mer, kommenterar byggenhetens chef Patrik Österbring.

Hur går själva tillsynen till?

– Det kan jag inte heller svara på.

När länsstyrelsen sade nej till Sandvikenbygget var det bland annat på grund av risken att köparna "vilseleds", gällande tillåten användning av stugorna.

Exempel på köpare som känner sig lurade börjar också dyka upp, i samband med pågående granskningar. GT har tagit del av en skrivelse från en bostadsrättförening i Gnisvärd, där de boende fått veta att de utreds för "olovligt nyttjande".

Föreningen skriver bland annat följande:

"Att ett hundratal personer har kunnat luras att köpa bostadsrätter på lagstridiga villkor beror inte på att köparna brustit när det gäller undersökningsplikten. Personerna har lurats p.g.a. att exploatör och mäklare medvetet undanhållit information samt att regionen inte agerat. De har tillsammans skapat en praxis".

Det bör poängteras att uppskattningen "ett hundratal personer" är brevskrivarens – det kan i själva verket handla om en högre siffra än så, sett till de 26 ärendena totalt.

Även formuleringen "på lagstridiga villkor" är inte självklar. Experter talar snarare om en juridisk gråzon. Mark- och miljödomstolens dom gällande Sandviken visar att campingmark får bebyggas av en bostadsrättsförening – men stugorna ska sedan användas i enlighet med detaljplanen, det vill säga för tillfälliga vistelser.

 – Lagen är inte helt tydlig. Hur länge får man själv bo i sin uthyrningsstuga? Tanken är dock att den verkligen ska hyras ut till turister, det var poängen när de här detaljplanerna gjordes, kommenterar miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin.

undefined
Efter skriverier om Sandviken och Tofta fick fler upp ögonen för problematiken. Då tillkom även andra tillsynsärenden, berättar Eva Ahlin.

Gällande anklagelsen från de boende i Gnisvärd, att regionen genom passivitet har bidragit till problemet, säger Eva Ahlin följande:

– Nämnden har ingen del i försäljningen av någon bostadsrätt. Det är mellan säljare, mäklare och köpare. Men jag har förståelse för de känslor det här väcker, att ha köpt något som sedan visade sig inte riktigt vara det man trodde sig köpa. Det är viktigt att det är tydligt att lägenheten eller stugan som säljs beskrivs på ett korrekt sätt.

Vad de 26 ärendena kommer leda till – vem som eventuellt bestraffas och i så fall på vilket sätt – står än så länge skrivet i stjärnorna.

– Att det förekommer felaktig användning vet vi redan. Men i vilken omfattning, det vet vi inte än, säger Eva Ahlin.

Ur Sandviken-domen

"Domstolen finner att det ansökta bygglovet överensstämmer med detaljplanens användningsbestämmelse om att endast stugor för uthyrning får uppföras. Vad nämnden framfört om att föreningens stadgar inte utesluter att byggnaderna nyttjas som exempelvis fritidsboende är inte en sådan speciell omständighet som innebär att det är tydligt att syftet med det sökta bygglovet är att skapa förutsättningar för en otillåten användning av byggnaderna."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!