Nej till vindkraft på mellersta Gotland

Ett 30-tal oroliga grannar och fastighetsägare till det område som nu utreds för vindkraftsindustri på mellersta Gotland har klagat till regionen och säger nej tack.

Mellan Lojsta och Ardre i ett 8 000 hektar stort område planeras för i vart fall 50 vindkraftverk. Men det vill grannar inte veta av.

Mellan Lojsta och Ardre i ett 8 000 hektar stort område planeras för i vart fall 50 vindkraftverk. Men det vill grannar inte veta av.

Foto: Nicklas Kihlberg

Gotland2023-05-02 06:02

Sedan årsskiftet undersöker vindkraftbolaget SR Energy möjligheterna att etablera vindkraftspark i det 8 000 hektar stora område mellan Lojsta och Ardre, och som av regionen pekats ut som ett möjligt område för vindbruk. Trots att det är tidigt i projektet och samrådsmöte ännu tycks långt borta – så vill intilliggande fastighetsägare inte spilla någon tid.

I ett brev till regionen framför de sina synpunkter angående den eventuella etableringen:

”Vi är mycket oroliga och säger NEJ till den planerade vindkraftsindustrin med upp till 75 stycken vindkraftverk som SR Energy ansöker och planerar för på mellersta Gotland. Närboende till befintliga vindkraftverk upplever sig inte lyssnade på och det finns en stor tystnadskultur då ämnet väcker starka känslor. I många fall har tillståndsgivande myndigheter valt att helt och fullt lita på vad som står i vindkraftsindustrins ansökningshandlingar, medan grannars argument mer eller mindre har avvisats.”

Så sent som för en månad sedan berättade SR Energy själva om planerna

Flera av fastigheterna som är aktuella för vindkraft ägs av prästlönetillgångar i Visby stift. På deras hemsida går att läsa om projektet:

”Processen med att söka tillstånd är lång och sker i flera steg. Vindkraftverkens förväntade miljöpåverkan kommer vägas mot olika enskilda och allmänna intressen. Som en del av detta genomförs förutom samråd med myndigheter och allmänhet även en rad olika inventeringar och beräkningar. Som exempelvis inventering av fågelarter, naturvärden och kulturmiljö. Ljud och skuggor från vindkraftverken beräknas vid eventuella närbelägna fastigheter.” 

De klagande grannarna har förutom 30-talet namnunderskrifter även bifogat flera synpunkter och frågor som de önskar få besvarade:

”Vi oroar oss för försämrade levnadsvillkor i form av störande ljussken och skuggor, hörbara ljud och skadliga infraljudsfrekvenser dygnet runt, med störd nattsömn och negativ påverkan på hälsa och välbefinnande. Forskning har visat att, även om individen inte uppfattar något ljud, så påverkar det pulserande infraljudtrycket innerörats hörseldelar, balansdelar och sensoriska funktioner. Detta kan i sin tur framkalla ostadighetsyrsel, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, synstörningar, med mera.
Hur värderas människors hälsa och livskvalitet?
Kan Region Gotland, och kyrkans stiftelse arbeta för en god hälsa till Gotlands invånare och samtidigt planera för vindkraftsindustri där människor bor?”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!