Under senare år har myggförekomsten på norra Gotland och Fårö ökat markant. Det handlar främst om tre arter av den mer aggressiva översvämningsmyggan: Vårssvämmygga, ljusbandad kustmygga och mörkbandad kustmygga.
För att få mer kunskap om hur utbredda arterna är på Gotland genomförde länsstyrelsen en inventering 2021 i samarbete med SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, genom insamling av flygande mygg, mygglarver och jordprover med ägg.
Gemensamt för alla översvämningsmyggor är att de lägger sina ägg på mark som översvämmas regelbundet. Som flacka leriga strandängar med jordblottor, eller utdikade större våtmarker.
SVA konstaterar i rapporten att man kan få en bättre förståelse för när problemen kan uppstå om man följer myggförekomsten under längre tid och kopplar den till nederbörd, vattenstånd och våghöjd i Östersjön.
– Vår undersökning visar att det kan bli stora mängder av vårsvämmygga, ljusbandad kustmygga och mörkbandad kustmygga om det blir översvämningar i de områden där deras ägg finns, säger Tobias Lilja, forskare vid SVA, i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.