Polisskotten mot yxmannen var inte tjänstefel

Polisen hade rätt att skjuta den man som beväpnad med yxa uppträtt hotfullt vid en insats på södra Gotland.

Polisinsatsen på södra Gotland slutade med att mannen sköts i benet och kunde gripas.

Polisinsatsen på södra Gotland slutade med att mannen sköts i benet och kunde gripas.

Foto: Isak Olsson

Gotland2024-04-18 15:28

Nyheten i korthet

  • En man som var beväpnad med en yxa sköts av polisen på södra Gotland den 3 april. Mannen var en potentiell fara för både sig själv och andra.
  • Särskilda åklagarkammaren i Stockholm har utrett händelsen för att se om polisen begått tjänstefel.
  • Utredningen har lagts ned och polisens användning av tjänstevapen bedöms ha varit befogad. Mannen som sköts är i 40-årsåldern och är nu misstänkt för mordförsök och grovt hot mot tjänsteman.

Den var den 3 april som en man ringde in till polisen från en plats på södra Gotland. Han var hotfull och polisen ansåg att han kunde vara en fara för både sig själv och andra. När polisen påträffade mannen i bil på en mindre väg, var han beväpnad med en yxa. I konfrontationen med polisen ska mannen ha hotat flera av dem.

undefined
Polisinsatsen på södra Gotland slutade med att mannen sköts i benet och kunde gripas.

Polisen försökte på olika sätt att avbryta gärningsmannens aggressiva beteende, bland annat användes en förhandlare som försökte samtala med mannen. Det gjordes sedan försök att använda ett elchockvapen men utan effekt. Det var först när polis avlossat ett skott som träffade mannens ena ben, som han kunde gripas.

Händelsen har utretts vid Särskilda åklagarkammaren i Stockholm, för att undersöka om tjänstefel begåtts av de poliser som avlossat sina tjänstevapen.

I förundersökningen beskrivs insatsen i korta drag: "När gärningsmannen närmade sig polispersonalen med en yxa sköt en polisman ett varningsskott bredvid gärningsmannen. Mycket kort därefter sköt en annan polisman verkanseld med sitt tjänstevapen", skriver man om förloppet innan mannen sköts i benet.

undefined
Per Nichols, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Den 9 april meddelade åklagaren i ärendet, chefsåklagare Per Nichols, att förundersökningen läggs ned.

– Det här har varit en situation där användandet av tjänstevapen varit befogat ur två hänseenden, både för att försvara sig och för att kunna gripa en gärningsman som var farlig. Det råder ingen tvekan kring det här beslutet, säger Per Nichols, och betonar att förundersökning om tjänstefel är rutin vid alla insatser där tjänstevapen har använts.

I beslutet framgår även att det polisen vid insatsen använt ett så kallat förstärkningsvapen, i det här specifika fallet en MP5 som är en typ av kulsprutepistol. Ett vapen som inte är onormalt att använda vid dem här typen av farliga situationer, menar Per Nichols.

Hur ser skadebilden ut för den som skjuts med den typen av vapen, jämfört med en vanlig pistol?

– Jag skulle säga att det inte behöver ha någon betydelse för själva skadan. Däremot ger ett sådant vapen som regel en bättre träffsäkerhet och stabilitet, vilket kan göra mindre skada. Det är inte som på film, där de som skjuter trycker ned avtryckaren och folk peppras med kulor. Det finns nog en felaktig bild kring automatvapen, det är inte så de används av polisen vid sådana här insatser, säger Per Nichols.

Den man i 40-årsåldern som sköts under insatsen är misstänkt för mordförsök samt grovt hot mot tjänsteman, och han häktades 5 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!