Det är ett ganska speciellt jobb de har, alkoholhandläggarna på Region Gotland. Samtidigt som de har ett helt "vanligt" 8 till 17-jobb där många av arbetsuppgifterna sköts vid skrivbordet på Visborg, så ingår det även i arbetsbeskrivningen att man ska genomföra tillsyn och kontroller på öns krogar och restauranger. Detta sker av förklarliga skäl oannonserat under eller i anslutning till helgerna under sena kvällar och nätter. Men enligt Jörgen Wiss, en av handläggarna, är variationen en av fördelarna med yrket.
– Det är väldigt omväxlande, och ingen dag är den andra lik under året. Man för dessutom träffa mycket människor med många olika idéer, säger han.
Det finns dock givetvis tillfällen när jobbet som alkoholhandläggare inte är lika roligt, berättar kollegan Therese Stenbeck.
– Man är väl inte alltid jättepoppis när man måste återkalla ett alkoholtillstånd eller liknande. Det är ju inte den väg vi vill gå, men det ingår också i jobbet, säger hon.
Tillsammans med Maria Muskos utgör Jörgen och Therese regionens tre fast anställda alkoholhandläggare. Sommartid utökas dock personalstyrkan med ytterligare fyra personer för att man ska hinna göra yttre tillsyn på alla verksamheter med alkoholtillstånd, vilket är omkring 290 stycken i år.
– Alla de här verksamheterna ska få minst en tillsyn gjord per år, men det kan såklart bli fler, säger Therese Stenbeck.
Blir ni igenkända när ni kliver in genom dörren?
– Jo, det blir vi ju såklart. De kanske inte alltid är så glada att se oss då de ofta kan ha mycket att göra, men jag upplever ändå att vi oftast får ett varmt välkomnande.
Jörgen Wiss fyller i:
– De allra flesta förstår att vi har precis samma slutmål som dem, nämligen att gästerna ska ha en bra upplevelse och att Gotland ska ha en bra restaurangkultur.
Trots denna strävan mot samma slutmål så händer det givetvis att handläggarna upptäcker brister, antingen vid den yttre tillsynen på plats eller under den inre tillsynen där information från bland annat Skatteverket och Polisen inhämtas. När en brist upptäcks så finns tre sanktioner att utdela: en erinran, en varning eller i värsta fall ett återkallat alkoholtillstånd.
– Vilken påföljd som blir aktuell beror helt på hur allvarlig bristen är, och vi måste alltid ha stöd för det vi gör. En erinran kan vi själv dela ut, men när det gäller varningar och återkallade tillstånd så är det beslut som måste tas av politiker, säger Jörgen Wiss.
Och om någon blivit av med sitt alkoholtillstånd, hur länge måste man vänta innan man kan få tillbaka det då?
– Man brukar säga att det är en karenstid på tre år om det är samma person eller bolag som står på ansökan.
Alkoholhandläggarna har även ansvar för tillsynen av försäljning av exempelvis tobak och folköl. Under 2021 genomfördes kontrollköp i 84 butiker, där yngre personer anlitats för att testa om de fick köpa snus. Hela 30 procent av kontrollköpen genomfördes utan att butikerna förvissade sig om rätt ålder på kunden, något som oroar alkoholhandläggarna.
– Det är lite förvånande och nedslående, och något som behöver följas upp. De här kontrollköpen görs för att skapa ett underlag för diskussion, och resultatet är ju helt klart en indikation på att rutinerna inte fungerar i butiken, säger Therese Stenbeck.