Visby- och Väskindeborna fick jubla redan på lucia. Nu är det de södra socknarnas tur. Vid klockan 10 på måndagsförmiddagen meddelade Region Gotland att bakterien clostridium perfringens nu är helt avlägsnad ur vattensystemet.
– Nu är vi klara med spolning och provtagning även i det här området och det känns skönt att meddela att vi nu kan släppa kokrekommendationen i hela området från och med idag, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, vatten- och avloppschef, i ett pressmeddelande.
Om man har använt vattnet i kranen de senaste veckorna behöver man inte spola kranarna. För dem är det alltså fritt fram att dricka direkt ur kranen.
Det var vid 17.30 den 9 november som ett sms gick ut till de flesta hushåll i Visby, Vibble, Väskinde, Själsö, Brissund, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem med rekommendationen att koka vattnet. Sedan dess har regionens VA-avdelning jobbat på högvarv för att försöka lokalisera källan till föroreningen och spola rent ledningarna.
Ungefär en vecka senare kunde Langs hage pekas ut som den potentiella källan efter att högra nivåer av bakterien uppmätts. Att källan hittades så pass tidigt innebar att regionen kunde stoppa nytt inflöde av bakterien. Därefter har man kunnat fokusera på att spola rent.
Men spolningen av systemet har dragit ut på tiden något eftersom det finns många sommarboende i de drabbade områdena, både i Visby innerstad och i till exempel Tofta.
När va-avdelningen nu gått i mål med spolningsarbetet ska Susanne Bjergegaard Pettersson få en efterlängtad semester.
– Haha, det hoppas jag verkligen. Men det är långt ifrån klart. Jobbet kring orsaken till varför det blev som det blev kvarstår, säger hon.
Regionen har anlitat konsulter som har jobbat med jakten på smittkällan parallellt med spolningsarbetet. Först efter jul- och nyår väntas svar därifrån.
Spolningsarbetet har också innneburit att det gått åt mycket vatten. Därför har regionen gått ut med en allmän rekommendation till invånarna att vara sparsamma med sin vattenanvändning.