Så vill Gregor lösa vattenkrisen på ön

Regnet som faller under vinterhalvåret skulle gott och väl kunna förse Gotland med det vatten som behövs. Det gäller bara att ta vara på det. Till exempel genom att bygga dammar, menar uppfinnaren och ekonomen Gregor Aminoff.

Gregor Aminoff har under Almedalsveckan propagerat för dammar som en lösning på vattenbristen på ön.

Gregor Aminoff har under Almedalsveckan propagerat för dammar som en lösning på vattenbristen på ön.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2022-07-07 07:02

"Bygg dammar. Få bort bevattningsförbudet" står det på en stor banderoll, fäst vid Gregor Aminoffs uppfinning – den höj- och sänkbara solverandan, som nu under Almedalsveckan har stått placerad mitt på Hamnplan i Visby.

Som styrelseledamot i DBW:s botaniska trädgård har han tröttnat på det årliga bevattningsförbudet som slår hårt mot trädgården. 

– Hela Gotlands befolkning drabbas när bevattningsförbudet införs år efter år. Det är negativt för turismen, för byggandet, för privatpersoner och arbetstillfällena. Syftet med att medverka här under Almedalen är att påverka politiker och högre tjänstemän, säger han. 

Gregor har tidigare erfarenheter inom lantbruket och har också många vänner som är bönder. Han vet att lantbrukare är duktiga på att ta tillvara på det vatten som finns med hjälp av till exempel dammar. I höstas lämnade han in ett medborgarförslag till regionen, där han propagerade för just dammanläggningar som en lösning på Gotlands vattenbrist.

– Lantbrukare har byggt över 100 dammar med över sex miljoner kubikmeter vatten på ön sedan 70-talet. Alla problem med vattenbrist skulle kunna försvinna om man sparade regnvatten i kostnadseffektiva dammar. 

Vad fick du för reaktioner på ditt medborgarförslag?

– Ingenting har hänt och det tycker jag är konstigt. Så nu har jag lämnat in ytterligare ett medborgarförslag, berättar Gregor.

I det nya medborgarförslaget som diariefördes den 20 juni har Gregor lämnat ett konkret förslag på hur regnvatten skulle kunna samlas i tre dammar längs med Ireån, istället för att låta det rinna ut i havet. Regnvattnet i dammarna skulle sedan kunna pumpas tillbaka till Tingstäde träsk när vattennivån i träsket sjunker under sommaren. Dammarna skulle kunna ge cirka en miljon kubikmeter vatten. 

– Visst är det bra med avsaltningsanläggningar, men det är en dyr teknik. Beräkningar som vi gjort visar att lösningen med dammar skulle kunna genomföras för under 50 miljoner kronor, säger Gregor Aminoff.

Många har stannat till vid Gregors banderoll och samspråkat under veckan, inte minst lantbrukare som har gett hans medborgarförslag tummen upp. 

– Om regionen inte anser sig kunna lösa det här finns det många entreprenörer som skulle kunna göra det. Ge dem bara uppdraget. Alla håller ju med om att något måste göras.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!