Lågkonjunktur – men jobben ser säkra ut

Många har det tufft ekonomiskt, privatpersoner såväl som arbetsgivare. Men några massuppsägningar finns inte i spåkulan, enligt en färsk rapport.

Aleksandar Lazarevski vid Arbetsförmedlingen i Visby (lilla bilden).

Aleksandar Lazarevski vid Arbetsförmedlingen i Visby (lilla bilden).

Foto: Edvin Högdahl/Henrik Radhe

Gotland2022-12-19 13:20

I september fick GT en pratstund med SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist, som gjorde en positiv förutsägelse. En lågkonjunktur var visserligen i antågande och han spådde tuffare tider – men att många dessutom skulle bli av med jobbet, nej, det trodde inte experten.

– Fler företag kommer att behålla sina anställda och helt enkelt "övervintra" under lågkonjunkturen. Annars kan man få rekryteringsproblem efteråt i stället, vilket drabbade många arbetsgivare efter pandemin, sade Robert Bergqvist då.

Nu har även Arbetsförmedlingen tittat i spåkulan. Och ja, det verkar fortfarande se ganska ljust ut på jobbfronten. Nationellt spås arbetslösheten stiga med 0,1 procentenheter nästa år, till 6,9 procent – en nivå som alltjämt är betydligt lägre än till exempel 2021.

Gotland förblir dessutom urstarkt på den här fronten. Andelen som saknar jobb, av dem som anses arbetsföra, ser ut att landa på 4,7 procent både i år och 2023.

– Vi vet att arbetslösheten kommer öka något på sikt, men det går långsammare än vi trodde. Det är snarare brist på arbetskraft på ön och man värnar om de anställda man har, säger Aleksandar Lazarevski på Arbetsförmedlingen i Visby.

Det sistnämnda där är den andra sidan av myntet. Låg arbetslöshet brukar i stället innebära svårigheter att hitta "rätt person", för den som vill anställa.

– Den upplevda kompetensbristen är vårt stora problem. Så vi jobbar mycket med kompetenshöjning just nu, säger Aleksandar Lazarevski.

undefined
En lista över de län som spås ha lägst arbetslöshet de kommande åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!