Polisen laddar inför värsta partyveckorna

Samarbete med krögarna och tips från allmänheten ska göra det svårt att bruka narkotika på Gotland i sommar. Förutom kontroller vid flyg och båtar kommer polisens knarkspanare att finnas i nöjesvimlet.

Cannabispreparat och kokain hör till de droger som ökar i mängd när nöjeslivet lockar festande människor till Gotland.

Cannabispreparat och kokain hör till de droger som ökar i mängd när nöjeslivet lockar festande människor till Gotland.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gotland2023-07-16 06:45

Efter en i övrigt lugn inledning på krogsommaren toppar besöksnäringen nu årets anstormning med de tre mest intensiva veckorna 29, 30 och 31. Då ökar också tillgången på narkotika på öns krogar och inneställen. 

Johan Häglund är områdespolis med inriktning mot narkotika på Gotland och han konstaterar att det handlar om tillgång och efterfrågan, och att det finns ett mörkertal.

– Ju mer vi jobbar mot det, desto mer kommer vi att hitta, säger han och berättar att han är en av de poliser som i sommar kommer att finnas ute i krogmiljö för att med ett tränat öga upptäcka både missbruk och försäljning.

Den som inte själv brukar narkotika kan ha svårt att se om det finns i ens omedelbara närhet.

– Man ska ha vissa glasögon på sig och för den som inte är van kan det vara svårt att se skillnad på rus av narkotika eller alkohol, säger Johan Häglund och berättar att det kan handla om små avvikelser i beteenden eller kroppsspråk, som gör att han reagerar och slår larm.

undefined
Cannabispreparat och kokain hör till de droger som ökar i mängd när nöjeslivet lockar festande människor till Gotland.

Polisen lyckades för en vecka sedan gripa två unga män i närheten av Visby hamn, på sannolika skäl nu misstänkta för grovt narkotikabrott.

I sommar kommer den riktade insatsen att styras just mot flyg och färjor, med bland annat narkotikahund och stickprovskontroller.

– De lyckas få illegalt tillverkat kokain hela vägen hit från Sydamerika, i en aldrig sinande ström, ända ner i småungars fickor på Visbys gator, konstaterar Johan Häglund och varnar för att både kokain och cannabis över tid har blivit allt farligare.

Även om det är individuellt finns risken att mycket snabbt fastna i tungt missbruk, efter bara enstaka gånger med festande av partydroger.

– Kokainet nuförtiden är så potent att det är väldigt beroendeframkallande och drar med sig stora konsekvenser. Man ska ha stor respekt för att det är väldigt lätt att fastna, och att det är väldigt dyrt, säger han.

undefined
Polisen Johan Häglund jobbar brottsförebyggande och kommer under de mest intensiva veckorna i sommar att jobba nattetid i krogmiljö.

Under våren har öns besöksnäring dragit igång ett fördjupat samarbete med polisen. Projektet ”Krogar mot knark” har tagit lärdom av en liknande satsning som varit framgångsrik i Stockholm, och där minskat såväl antalet narkotikaaffärer som görs upp i krogmiljö som krogpersonalens egna bruk. Inför den här sommaren ingår numera utbildning kring narkotika, förutom att lära sig ansvarsfull alkoholservering, för gotländsk serveringspersonal.

De som tidigare tvekat om de ska slå larm kan med bättre kunskap veta när det är dags att ringa polisen. I sommar har de direktnummer till tjänstgörande patrull.

– Så att det inte ska gå att hantera narkotika varken fritt eller lättvindigt. De som kommer hit för att profitera och missbruka ska ha det svårt, säger Johan Häglund och berättar att han hoppas på samarbetet mellan polis, krögare, men också socialtjänsten.

undefined
Kring Stora torget i Visby finns flera av de krogar som i sommar samarbetar med polisen för att bekämpa förekomsten av narkotika.

Att slå larm, både om iakttagelser av missbruk och knarkhandel på krogen, och om oro för sig själv eller närstående, är viktigt menar Johan Häglund.

– Prata med personalen på krogarna, med ordningsvakterna, och tipsa oss anonymt på 11414. I Visby innerstad borde man se en polis nästan var man än är i sommar, säger Johan Häglund.

Den som är orolig för sina barn och unga, eller är under 25 år och vill ha hjälp ur eget missbruk utan att det kommer till polisens kännedom, kan kontakta ”Mini-Maria” som drivs av socialtjänsten och sjukvården.

– Dit slussar vi alla som vill ha hjälp, och inte ha hjälp, säger han.

undefined
Narkotika som hittats i ett tidigare polisbeslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!