Året som gått
Den här vintern är den första som gotlänningarna har tillgång till ambulanshelikopter även vid svårare väderförhållanden. Det hade kunnat hjälpa 77-årige Roland Blomberg, som kvällen före nyårsafton förra året svimmade och föll ihop hemma i villan i Slite.
Trots att ambulansen som var stationerad i Slite bara minuter senare var på plats avled Roland senare till följd av sina hjärtproblem. På Visby lasarett konstaterade läkarna att han omedelbart behövde ett ingrepp som öppnade de tilltäppta kranskärlen i hjärtat, en så kallad ballongsprängning, vid Karolinska i Stockholm.
På lasarettet drabbades han också av flera hjärtstopp. Men flera olyckliga omständigheter stoppade en akut transport över havet. Vädret, med stor risk för nedisning, satte stopp för den ordinarie ambulanshelikoptern att flyga. Inte heller ambulansflyget fanns tillgängligt, på grund av brist på piloter, något som Rolands sambo Anita Sundberg berättade om för GA i april i år.
– Läkarna hade gjort vad de kunnat, de hade försökt rekvirera andra ambulanshelikoptrar från andra delar av landet, men ingen kunde flyga i det vädret.
Bara månader senare hade Karolinska i Stockholm skrivit ett nytt kontrakt med helikopterföretaget Babcock, som också opererar den ordinarie ambulanshelikoptern på Gotland – vilken saknar avisning av rotorbladen.
– Modellen används i hela Norden. Inte ens Norge, som har svårare väderförhållanden än vi, har avisning på sina helikoptrar, säger Christian Jansson, baschef för ambulanshelikoptern i Visby.
Sedan i våras har Region Gotland enligt ett avtal möjlighet till förstärkning, utöver den ordinarie ambulanshelikoptern. Vid speciella händelser som dåligt väder kan regionen nyttja en större helikopter, med avisning av rotorbladen. En sådan resa är betydligt dyrare, notan för att få en akut sjuk patient från Gotland till Karolinska landar på 200 000 kronor.
– Det är Karolinska sjukhuset som står för den helikoptern. Modellen heter AW 139 och den opererar hela Sverige, men det är väldigt nära till oss som tillhör Karolinska – dit vi kör alla patienter, säger Christian Jansson.
Karolinska är ensamt sjukhus i landet om att ha tillgång till den större helikoptermodellen Agusta Westland, AW 139. Ombord finns möjlighet till mycket avancerad sjukvård, som ECMO där blodet på patienten syresätts med en konstgjord lunga utanför kroppen.
– Det är väldigt sällan vi behöver ställa in på grund av dåligt väder. AW 139 har varit över på Gotland och avlastat när vi haft mycket jobb, men då har det inte berott på vädret, säger Christian Jansson.
Han berättar att den ordinarie helikoptern kan flyga även i snöfall, men att det är så kallad synlig fukt i minusgrader med låga moln och dimma som kräver den avisning som den större AW 139 har.
Anita Sundberg har efter Rolands död valt att flytta tillbaka till Sandvikens kommun, där hon bott innan de träffades. Flytten beror på att hon vill komma närmare sina släktingar, men också på känslan av otrygghet över att kunna bli isolerad på Gotland.
Hon uppmanar alla äldre män på ön att testa sig. Ett vanligt blodprov kan avslöja blodfetter och tidiga problem i hjärtat. Att Gotland den här vintern har möjlighet att hyra in helikopter med avisning tycker Anita Sundberg känns bra.
– Då har det hänt något och det är skönt att det här inte drabbar andra, säger hon.