Det pågår flera samråd om planerade projekt runt om Gotland. Som GA tidigare berättat sade Försvarsmakten nyligen nej till tre av dem, Kultje havsvindpark mellan Öland och Gotland, Dyning nordväst om Gotland och Epsilon nordöst om Gotska Sandön. Totalt cirka 600 vindkraftverk.
Redan innan, i juni, yttrade sig Försvarsmakten om tre andra vindkraftssatsningar, Herkules 1 och 2 cirka sex mil sydost om Gotland, samt Skidbladner nordost om Gotska Sandön. Det är irländska företaget Simply Blue Group som står bakom satsningarna, med nationellt stöd av Wind Sweden AB när det gäller ansökningarna. Det gäller flytande vindkraftverk som tillsammans beräknas producera 7,75 GWh.
Även den här gången har Försvarsmakten motsatt sig planerna. I yttrandena avslöjas inte vilken fara för säkerheten som vindkraften kan utgöra, utan där står: "Försvarsmakten redogör inte mer specifikt för denna skada, då det skulle riskera att avslöja uppgifter vars röjande kan medföra betydande men för totalförsvaret eller i annat fall för rikets säkerhet."
Det är inte första gången som Försvarsmakten avstyrker projekt som Wind Sweden driver. Till TV4 säger bolagets vd Jeanette Lindeblad att motgångarna till stor del beror på Försvarsmaktens krav att vindkraftverk till havs ska ha högintensiv hindersbelysning som ständigt är påslagen. Höga vindkraftverk upplysta dygnet runt oroar lokala politiker och närboende som befarar störningar även om etableringen sker till havs.
Att Försvarsmakten och vindkraftsbolagen ofta är på kollisionskurs bekräftade Johan Svensson, Försvarsmaktens produktionschef, tidigare i en SVT-intervju:
– Det stämmer att vi oftare säger nej till vindkraft till havs jämfört med på land. Det beror på att den havsbaserade vindkraften i vissa fall har en negativ inverkan på vår förmåga att försvara Sverige.
Regeringen har i två regleringsbrev gett Försvarsmakten i uppdrag att förbättra dialogen med vindkraftsprojektörer och ta lärdom av andra länder där utbyggnaden till havs fungerat bättre.
Att Försvarsmakten flera gånger avstyrkt vindkraft till havs hindrar dock inte Ikeas investmentbolag Ingka Investments att satsa på havsbaserade projekt. Ingka satsar över 600 miljoner kronor på tre projekt, varav ett är vindkraftsparken Aurora som planeras väster om Gotland. Koncernen äger redan 575 vindkraftverk i 17 länder.