I år har Freja Offshore AB lämnat in tre ansökningar om vindkraft till havs till regeringen, och för varje ansökan har man närmat sig Gotland. Den första lämnades i april för vindkraftsparken Mareld på Västkusten, fyra mil utanför Orust. Nästa ansökan gällde vindkraftsparken Cirrus, som enligt planerna ska anläggas fem mil sydost om Karlskrona.
Den senaste ansökan lämnades in till klimat- och näringslivsdepartementet den 31 oktober. Vindkraftsparken Dyning kommer att ligga mitt mellan Gotland och fastlandet. Till Oxelösund är det 4,5 mil och till Gotland fem mil. Parken omfattar 419 kvadratkilometer.
I vindkraftsparken vill Freja Offshore anlägga 160– 170 flytande vindkraftverk, med en kapacitet på upp till 2,5 GW. Fullt utbyggd ska vindkraftverken kunna leverera upp emot 10 TWh, vilket enligt bolaget är mer än den totala elförbrukningen i hela Sörmland och Östergötland.
Innan ansökan lämnades in har planerna för Dyning varit på samråd. Försvarsmakten, som tidigare motsatt sig etableringarna av Mareld och Cirrus, sade i maj förra året nej även till Dyning. Freja Offshores vd Magnus Hallman är dock hoppfull, efter att ha haft möten med Försvarsmakten.
– Man måste se allt i ett större sammanhang. När Sverige blir medlem i Nato kommer hotbilden att förändras, säger Magnus Hallman som tror att Natomedlemskap kommer att underlätta etablering av vindkraft till havs.
Han hoppas dessutom att det uppdrag som nio myndigheter haft, bland dem Försvarsmakten, att peka ut havsområden lämpliga för energiutvinning ska underlätta fortsatta etableringar. Myndigheternas uppdrag redovisades tidigare i år och ska ingå i de havsplaner som ska vara klara nästa år.
Regeringen brukar ge en länsstyrelse i uppdrag att bereda ansökningar om vindkraft till havs. Exempelvis fick länsstyrelsen i Halland, med landshövding Brittis Benzler, förbereda ansökningarna om vindkraftsparkerna Galatea-Galene inför regeringens beslut.
Regeringen gav i december förra året länsstyrelsen på Gotland i uppdrag att bereda OX2:s ansökan om vindkraftsparken Aurora söder om Gotland. Det är ett omfattande arbete med många yttranden. Försvarsmakten har motsatt sig planerna. Länsstyrelsen fick nyligen förlängd tid och ska redovisa sitt ställningstagande senast den 31 januari 2024.
– Jag räknar med att regeringen gör på liknande sätt och ger någon länsstyrelse i uppdrag att bereda ansökan om Dyning. Inom 12– 18 månader hoppas jag att vi kan ha ett förslag till beslut, säger Magnus Hallman.
Med ansökningar inlämnade för Mareld, Cirrus och Dyning återstår för Freja Offshore vindkraftsparken Kultje söder om Gotland, ett större projekt med upp emot 220 vindkraftverk. Även här motsatte sig Försvarsmakten planerna, och Magnus Hallman är osäker om hur arbetet ska fortsätta.
– Vi har haft ett väldigt fokus på de tre planer vi lämnat in ansökan för. Kultje var ute på samråd 2021. Det har hänt en del sedan dess, och vi behöver göra en fördjupad analys innan vi beslutar om vi ska gå vidare, säger Magnus Hallman och tillägger att det kostar ett par miljoner att förbereda en ansökan.
Tidigare angavs Hexicon som ansvarig för vindkraftsprojekten Dyning och Kultje. Hexicon har tillsammans med norska Mainstream Renewable Power bildat Freja Offshore AB för att utveckla, bygga och driva flytande vindkraftsparker till havs i Sverige.