Gotland en vinnare med arbetspendling

Det är fler gotlänningar som betalar skatt på ön och pendlar till jobb på fastlandet, än de som pendlar hit och är skrivna på annan ort.

Nära 1,8 miljoner svenskar pendlar över en kommungräns för att arbeta. Avgående regionrådet Peter Lindvall tycker att debatten om var man betalar sin skatt är populistisk, och ledarskribenten Erik Fransson kallar den korkad och enkelspårig.

Nära 1,8 miljoner svenskar pendlar över en kommungräns för att arbeta. Avgående regionrådet Peter Lindvall tycker att debatten om var man betalar sin skatt är populistisk, och ledarskribenten Erik Fransson kallar den korkad och enkelspårig.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Gotland2023-04-03 06:02

Att bo i en kommun och arbeta i en annan är inte ovanligt. 2021 pendlade nära 1,8 miljoner svenskar över en kommungräns för att arbeta. Gotland hör till kommunerna där betydligt fler pendlar till en annan kommun, än de som reser till ön för att arbeta. 2021 hade 2 086 personer skrivna på Gotland sitt arbete på fastlandet, medan 1 161 pendlade till ön.

Under många år har arbetspendlingen ut från ön varit nästan dubbelt så stor som inpendlingen. När det gäller var kommunalskatten betalas är Gotland en vinnare när det gäller arbetspendling.

undefined
Länsrådet Anneli Bergholm Söders resor till och från ön har granskats ingående den senaste tiden.

Den senaste artiklarna om länsrådet Anneli Bergholm Söder och regionens tekniska direktör Patric Ramberg har upprört en del. Båda har pendlat till chefsjobben på Gotland. Bland kommentarerna nämns bland annat:

• ”Jag tycker det skall ingå i anställningsavtalet att man skall skriva sig på Gotland om man får en fast tjänst.”

• ”Region Gotlands anställda borde rimligtvis betala skatt här!” • ”Dra av på lönen det vi förlorar i skatt.”

Ett fåtal inlägg har en annan uppfattning:

• ”Känns tryggt att vi bor i ett land där vi har rätten att själva välja var vi bor.”

undefined
Patric Ramberg har arbetat många år som chef för regionens teknikförvaltning, men hela tiden varit skriven i Stockholm.

När avgående regiondirektören Peter Lindvall höll sitt avskedstal i regionfullmäktige tog han upp frågan om var regionens chefer är skrivna. Han tyckte debatten saknade djupare analys och att argumenten om hur mycket skatt Gotland förlorar mest är populism.

– Det är naivt att tro att vi skulle klara vår utmaning med kompetensförsörjning utan inpendling. Vi ska vara oerhört tacksamma för de som pendlar till Gotland för att arbeta här. Utan dem hade vi inte klarat vårt uppdrag, sade han.

Peter Lindvall, som snart tillträder jobbet som vd för Länsförsäkringar Kalmar, konstaterade att han snart ingår i den grupp som betalar skatt på ön, men pendlar till fastlandet för att arbeta.

undefined
Avgående regiondirektören Peter Lindvall kommer snart att vara en av dem som betalar skatt på ön men jobbar på fastlandet.

Gotlands Folkblads ledarskribent Erik Fransson kallar debatten korkad och enkelspårig. Risken för en sämre rekrytering skulle öka om man vid tillsättning av chefer ställde krav om mantalsskrivning på Gotland, påpekar han.

På samma ledarsida kommenterar förra regionrådet Björn Jansson (S): ”Jag har inga bekymmer med att kommunala chefer bor och jobbar i olika kommuner. Det är mycket vanligt förekommande runt om i landet och varför skall Gotlands kommun ha andra regler”.

Gotlands Allehandas ledarskribent Mats Linder ser ett annat problem än var skatten betalas. Regionens ekonomi påverkas bara marginellt av var cheferna är skrivna, men han ser ett problem i att gotländska makthavare inte bor på ön och anser sig höra hemma någon annanstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!