Aron prisas för sin talang i köket

Priset till Georg Halls minne delades för första gången ut – mottagaren har redan sin karriär utstakad. Aron Jegerhjelm fick sin inspiration i köket med sig från förskolan.

20-årige Aron Jegerhjelm fick stipendium till minne av Georg Hall. Något som firades med tårta på Wisbygymnasiet.

20-årige Aron Jegerhjelm fick stipendium till minne av Georg Hall. Något som firades med tårta på Wisbygymnasiet.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-06-05 18:45

Något som med tiden kan bli en lokal motsvarighet till priset till Alfred Nobels minne delades för första gången förra veckan. Gotlänningen Georg Hall, född i Havdhem och en mångsysslare av rang, fick aldrig några egna barn. Han flyttade till Forshaga i Värmland, men återvände till Hemse 2005. 

När han innan sin 92-årsdag för ett år sedan avled testamenterade han en mycket stor summa till Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram: Drygt 700 000 kronor, eftersom hans fru Astrid hade ett brinnande intresse för matlagning.

– Georg fanns alltid i vårat hem och han var som en familjemedlem. Han var min bästa vän och aldrig tyst, han var som ett levande google, säger Leif Claesson från Silte, på plats tillsammans med sin fru Kathe när stipendiet för första gången skulle delas ut.

undefined
Aron Jegerhjelm omgiven av Georg Halls vänner Leif och Kathe Claesson, nämndordförande Rolf Öström och rektor Karin Lekander.

En stipendienämnd, bestående av rektor Karin Lekander, gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Rolf Öström (M) och skoldirektör Torsten Flemming hade då utsett pristagaren.

– Det är trevligt, det var precis så här Georg ville ha det, säger Kathe Claesson innan Karin Lekander läser upp motiveringen.

Med "håg och fallenhet" får 20-årige studenten Aron Jegerhjelm ta emot diplom och 5 000 kronor. 

– Det här känns jättebra, superkul, säger han och berättar att det blir snabba bud och hårt jobb så snart studentfirandet är över.

undefined
20-årige Aron Jegerhjelm fick stipendium till minne av Georg Hall. Något som firades med tårta på Wisbygymnasiet.

Den tidigaste kontakten med köket och sin stora inspiration fick Aron Jegerhjelm bara några år gammal.

– Det började på förskolan Karlavagnen, där jag fick vara med i köket och skala morötter och smaka, säger han.

Fröet i honom grodde och även hemma började Aron Jegerhjelm ibland att laga mat.

– När jag sökte in här på gymnasiet och fick känna på vad det innebar att gå från hobby till yrke växte det. I sommar ska jag jobba med Luqaz Ottosson på Furillen och i höst på en Michelinkrog i Göteborg, säger han.

undefined
Georg Halls stipendium ska varje år tillfalla en elev på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.

Efter nära tre år i skolans kök kunde Aron Jegerhjelm i våras kröna studietiden med att bli trea som årets gymnasiekock i landet.

– Nu händer det, ett kvitto på mitt engagemang, och jag får arbeta med det jag tycker är roligt, säger han.

Planen är redan utstakad i hans huvud. Efter några år på välrenommerade ställen, för att förkovra sig, vill han komma tillbaka hem till ön.

– Min dröm är en egen krog i framtiden. Att komma tillbaka till Gotland, med mina erfarenheter, och öppna eget, säger Aron Jegerhjelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!