Avfärdar kravet på svenskflaggade färjor

Regeringen kommer inte att kräva att Gotlandsfärjorna ska vara svenskflaggade. EU-regler sätter stopp för det, enligt infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) skriver i sitt svar att Sverige måste följa EU:s cabotageförordning och därmed tillåta rederier från EU-länder att delta i upphandlingen.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) skriver i sitt svar att Sverige måste följa EU:s cabotageförordning och därmed tillåta rederier från EU-länder att delta i upphandlingen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Gotland2024-02-13 16:15

Kraven på att färjorna i Gotlandstrafiken ska ha svensk flagg har på senare tid kommit från flera håll. Förutom Region Gotland har bland andra riksdagsledamöterna Mattias Ottosson (S) och Heléne Björklund (S) krävt svar från infrastrukturministern om hur färjorna ska skyddas i händelse av kris eller krig. På internationellt vatten har marinen bara rätt att eskortera svenskflaggade fartyg.

Senast att ställa kravet är Sjöbefälsföreningen och Seko sjöfolk, som i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet tar upp frågan om säkerheten för färjorna. Sjöbefälsföreningens vd Lennart Jonsson och Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold anser att det bästa är att kritisk svensk infrastruktur kontrolleras av svenska företag och bemannas av svenska sjömän, och med tanke på att svenskflaggade fartyg är de enda som Försvarsmakten kan skydda på internationellt vatten kallar de Trafikverkets krav i upphandlingen för obegripliga. ”I stället för att kräva svensk flagg på fartygen som trafikerar denna strategiskt viktiga ö så går Trafikverket åt andra hållet och öppnar upp för att fartyg från alla EU-flaggor ska kunna köra trafiken”, skriver de.

Som vi tidigare berättat anser Trafikverket att man i upphandlingen tagit hänsyn till säkerheten, eftersom man bland kraven angett att det rederi som vinner upphandlingen kan behöva teckna ett eller flera säkerhetsavtal för att kunna ansvara för trafiken.

undefined
Den 29 februari är sista dag att lämna anbud i Gotlandstrafiken. In i det sista pågår debatten om hur färjorna ska skyddas i händelse av kris eller krig.

Nu svarar Andreas Carlson på Mattias Ottossons fråga. Infrastrukturministern upplyser om att Sverige omfattas av EU:s cabotageförordning, som anger att alla rederier som ingår i EU-ländernas nationella register har rätt att lämna anbud i upphandlingen av Gotlandstrafiken, och därmed kan Trafikverket inte kräva att färjorna ska vara svenskflaggade.

Andreas Carlson noterar att Trafikverkets avtal är utformat så att de som lämnar anbud måste vara beredda på att Försvarsmakten kan komma att efterfråga ett säkerhetsskyddsavtal, eftersom Försvarsmakten använder färjetrafiken i sin verksamhet.

”Jag förutsätter att Trafikverket utför sitt uppdrag i enlighet med de lagar och regler som omfattar upphandlingarna” skriver Andreas Carlson i sitt svar till Mattias Ottosson.

Sista dag att lämna anbud på Gotlandstrafiken är den 29 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!