Det var i början av november som händelsen inträffade på ett boende på Gotland. Två ur personalen hade spelats in när de skrek och betedde sig olämpligt mot en vårdtagare, något som Helagotland rapporterade om i december.
När inspelningen nådde socialförvaltningen kontaktade de verksamheten som direkt skrev en avvikelse med allvarlig gradering. Efter det inleddes en internutredning, som nu är klar.
Verksamheten klassar händelsen som en avvikelse av allvarlig grad, men ser inte att det finns risk för ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande.
Utredningen har syftat till att bedöma om den boende, som har en funktionsnedsättning, farit illa av situationen. Intervjuer har gjorts både med den boende och med de två ur personalen som brast i sitt bemötande. Enligt utredningen upplever verksamheten inte att den boende fått minskat förtroende för personalen i allmänhet, och inte heller för den personal som hörs i ljudfilerna.
Personalen har i slutet av januari fått genomgång i professionellt och lågaffektivt bemötande, men fler tillfällen och fortsatt utbildning är planerad under våren. Dessutom ska månadssamtal med sjuksköterska och verksamhetschef genomföras med samtliga boende under vårterminen. Tidigare har det varit en utsedd kontaktperson som hållit i samtalen. Det här görs för att fånga upp hur de boende har det i verksamheten.
Helagotland har inte fått reda på vilken verksamhet som ärendet berör, och har inte fått möjlighet att intervjua verksamhetschefen. Men Öystein Berge, som är kvalitetschef vid socialförvaltningen, har varit involverad i utredningen:
– Jag vet att personalen i berörd situation varit väldigt kritiska till sitt eget agerande, och vet att det här inte är ett sätt man ska vara på. De har nu jobbat med de delarna och ser händelsen som ett lärande exempel på hur man brister som personal, och jag vet att de har tagit det här på väldigt stort allvar, säger han.
Även bemanningssituationen kartlades under den aktuella tidpunkten, men vare sig bemanningsbrist eller brist på utbildad personal kunde konstateras. Tvärtom ska samtliga som var i tjänst haft relevant utbildning och gedigen erfarenhet av arbete med målgruppen, enligt utredningen.