Gotlands län har bland den lägsta brottsligheten vad gäller stölder, hot och våld och inbrott i butiker. När det kommer till bedrägeribrott gäller dock det motsatta. Förra året uppgav 15 procent av gotländska butiker att de blivit utsatta för bedrägeriförsök den senaste månaden, vilket kan jämföras med fyra procent föregående år. Det innebär en ökning på nästan 300 procent mellan år 2022 och 2023.
– Många har märkt av fler bluffmejl och bluffakturor, men också att det fuskas med återköp och reklamationer, säger Anja Hård som är verksamhetsledare för Visby centrum.
Bedrägerier mot butiker kan se ut på olika sätt, exempel är förfalskade kvitton, att kunder skadar varor i syfte att reklamera eller medvetet slarvar i självscanningen. En anledning till den ökade trenden tror Anja Hård är en sämre ekonomi.
– Allt hänger ihop. När folk har dåligt med pengar i plånboken ökar brotten. Det ser vi speciellt hos livsmedelsbutikerna som har jättestora problem.
Stökigast har det varit vid butikerna kring Östercentrum – men sedan en tid tillbaka jobbar väktare och polis nära butikspersonalen vilket gör att gripanden kan ske snabbt. Anja Hård tror att en stärkt närvaro bidragit till att brotten mot butiker på Gotland hålls nere, nationellt sett.
– Att vi har förmånen att bo på en ö kan också spela roll. Men det för även med sig att folk blir uppfinningsrika på andra sätt och det är här bedrägerierna kommer in.
Enligt den nya rapporten från Svensk handel har brott mot butiker totalt sett ökat i landet. I fjol hade nästan varannan person som jobbar i en butik blivit utsatt för något. Värst drabbat var Skåne, Örebro och Stockholm.
Stöld är det vanligaste brottet. Det gäller även på Gotland där 21 procent av butikerna uppgav att de blivit utsatta för stöld den senaste veckan. De varor som oftast stjäls är livsmedel och alkohol följt av leksaker och sport- och fritidsvaror. Samtidigt är butikspersonalens anmälningsbenägenhet fortsatt låg i Sverige. Nästan var tredje handlare som utsattes för hot eller våld kopplat till stöld och inbrott förra året valde att inte anmäla.
Anja Hård ser samma tendens på Gotland.
– Det är någonting vi behöver uppmana våra medlemmar till. Vi måste även bli bättre på att informera om vad som är brottsligt, vid bedrägerier kan det vara svårt att känna igen ibland.