Dovhjortarna ska kartläggas på Gotland

Hur många dovhjortar finns det på Gotland, vill länsstyrelsen ta reda på och har nu bett allmänheten om hjälp. Ett 30-tal dovhjortar lever i en flock på norra Gotland men de kan ha spridit sig på ön.

Dovhjortarna lever i flock och kan beta av stora området med vall.

Dovhjortarna lever i flock och kan beta av stora området med vall.

Foto: Sandra Nordin/Arkiv

Gotland2023-03-11 08:04

I flera socknar på Gotland finns hägn med dovhjortar. Några har lagts ner och den lilla flocken med dovvilt som finns vid Hall och Hangvar ska ha kommit från ett hägn i det området för omkring 15 år sedan. Det handlar om ett 30-tal individer.

– Så mycket vet vi, men vi vill kartlägga om det finns fler djur på andra delar av ön och det har vi precis börjat med, säger Johan Månsson som är vilthandläggare på länsstyrelsen.   

För att förenkla kartläggningen har länsstyrelsen en digital blankett där du kan fylla i uppgifter och berätta var, hur och när du sett dovhjort eller spår efter dessa djur. 

undefined
En dovhjort är ungefär dubbelt så stor som ett rådjur.

– Sidan sjösattes för några veckor sedan och vi har fått in en del rapporter men jag tror de flesta är från området i norr. En bild på ett spår har också skickats in men det var från rådjur, säger Johan Månsson.

Att skilja på spår från olika hjortdjur är förstås inte lätt så bäst är att låta någon rutinerad avgöra. Bilder på både djur och spår är därför bra att skicka in.

Länsstyrelsens ambition är att ta reda på hur stor dovviltstammen är på Gotland och i vilka områden den håller till.

– Det finns ganska många rykten så vi ska försöka ta reda på hur det faktiskt förhåller sig. Vi vill ha en dokumentation i mesta möjliga mån. 

Orsaken till att länsstyrelsen vill kartlägga dovhjortarna handlar om att det finns en diskussion om huruvida vi ska ha dovvilt på ön.

– Det finns en oro att de ska bli väldigt många och orsaka stora problem för jordbruket. En del tycker inte att de hör hemma här, säger Johan Månsson.

undefined
Dovhjortarna lever i flock och kan beta av stora området med vall.

På fastlandet, där dovhjortar i vissa områden lever i stora flockar, kan de ställa till omfattande skador genom att trampa ner och äta upp vall och säd. Viltolyckor är ett annat bekymmer. Dovhjortarna är betydligt större än rådjur, så skadorna vid en krock kan bli allvarliga.

– För att hantera detta behöver vi veta hur många dovhjortarna är och var de finns, säger Johan Månsson.

Till skillnad från rådjur, förökar sig inte dovvilt lika snabbt och håller sig inom ett område.

– De är skygga djur som lever i flock.

Om det skulle visa sig att dovhjort ökar i antal kan det bli tal om att minska stammen men det är långt ifrån att bedriva någon skyddsjakt som görs på fastlandet eller utrotning.

– Blir de fler får det hanteras inom ramen för ordinarie jakt, säger Johan Månsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!