Sommaren 2021 anmälde fågelskådaren och fotografen Torsten Green Petersen till länsstyrelsen att en skogsavverkning i ett område på Furillen hade förstört ett revir för berguvar.
Torsten hade följt berguvarna i 30 år och menade att skogsarbetena avbrutit häckningen och lett till att berguvarna lämnat sin bohylla där de häckat i alla år.
Länsstyrelsen polisanmälde skogsavverkningen som man menade kunde handla om ett artskyddsbrott. En förundersökning inleddes, men lades ner efter bara ett par månader med hänvisning till brist på bevis.
Två år efter det inträffade verkar det nu ändå som att berguvarna hittat tillbaka till sin gamla boplats.
– Berguvarna häckade i år på den plats de blev bortskrämda från så nu hoppas vi att de får vara kvar där. De har fått ett par ungar i år, säger en glad Torsten.
Det finns 16 häckande berguvpar på Gotland och Torsten säger att man absolut inte ska störa dessa under häckningstiden från februari till och med juni.
– Det är en lång period. Först ska de para sig, sen ska de lägga ägg. Därefter tar det flera veckor innan äggen kläcks och sedan ska ungarna bli tillräckligt stora för att lämna boet.
Vad blir det av årets ungar? Kommer de att stanna i området?
– De hänger ihop med föräldrarna till höstkanten då de blir bortkörda och ska klara sig själva. De flesta tar sig inte så långt.
Så de migrerar inte från Gotland?
– Nej, vad vi vet så är det så. Jag ringmärkte ungar under några år och fick då bara återfynd från Gotland. Så de verkar vara väldigt hemmatrogna.