Nya bidragsregler kan försenas ytterligare

Det omdebatterade beslutet, att inte ge kulturstöd till religiösa eller partipolitiska verksamheter, överklagades förra året. Förvaltningsrätten i Stockholm gav nyligen regionen rätt. Men även det beslutet överklagas nu, till högre instans.

Oscar Lindster (S), ordförande för kultur- och fritidsberedningen, hoppas att det inte ska dröja ytterligare ett år innan de nya reglerna kan införas.

Oscar Lindster (S), ordförande för kultur- och fritidsberedningen, hoppas att det inte ska dröja ytterligare ett år innan de nya reglerna kan införas.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2024-07-11 05:15

Det var i mars förra året som regionfullmäktige klubbade igenom ett förslag om nya bidragsregler inom kultur- och fritidsområdet.

Bland annat innehöll förslaget en skärpning av reglerna kring vilka som kan söka stöd på kultur- och fritidsområdet. Att föreningar med religiös verksamhet inte längre skulle ha rätt att söka stöd ledde till en livlig debatt.

Bland annat ansåg biskop Erik Eckerdal att de nya reglerna skulle påverka flera verksamheter med koppling till kyrkan och andra religiösa samfund negativt. Exempelvis skulle vissa scoutläger inte längre kunna anordnas. 

Johan Asplund (KD) reserverade sig mot regionfullmäktiges beslut och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I sin överklagan menade han att beslutet strider mot såväl likställighetsprincipen i kommunallagen samt FN:s konvention om barns rättigheter.

undefined
Johan Asplund (KD) bekräftar att han har överklagat förvaltningsrättens beslut till kammarätten.

Regionen framförde till förvaltningsrätten att man under ärendets beredning mildrat reglernas ordalydelse något, samt att de beslutade reglerna "tar sikte på den bidragssökta verksamhetens innehåll och inte organisationen i sig. Det innebär att regionen behandlar samtliga föreningar på samma sätt".

Regionen menade också att många andra kommuner hanterar sina bidragsregler på samma sätt, det vill säga att religiösa föreningar kan söka bidrag för verksamhet som inte är religiös.

undefined
Oscar Lindster (S), ordförande för kultur- och fritidsberedningen, hoppas att det inte ska dröja ytterligare ett år innan de nya reglerna kan införas.

I början av juni avslog förvaltningsrätten överklagandet. Men i sista sekund har nu även detta beslut överklagats.

– Jag fick beskedet i tisdags att det ska vara överklagat till kammarrätten så just nu är vi lite i valet och kvalet om hur vi ska gå vidare, säger Oscar Lindster (S), ordförande kultur- och fritidsberedningen.

– Vi befinner oss lite i limbo, men förvaltningen sitter just nu med vår jurist för att titta på hur vi ska agera vidare.

Överklagandet innebär att införandet av de nya bidragsreglerna nu kan bli ytterligare försenat. Något som påverkar många föreningar på Gotland, inte bara de religiösa.

Innebär det här att de nya reglerna kan skjutas upp ytterligare ett år?

– Ja, eller jag skulle inte tro att det dröjer längre än till årsskiftet i alla fall. Vi hoppas ju att kunna komma igång så fort som möjligt, säger Oscar Lindster.

Johan Asplund bekräftar att han har överklagat förvaltningsrättens beslut, men vill vänta med att kommentera ärendet ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!