Blev av med läkarlegitimation – överklagar ännu en gång

Visbybon Staffan Bergström fråntogs sin läkarlegitimation efter att ha assisterat en svårt sjuk man med att avsluta sitt liv. Nu ska kammarrätten ta ställning till om han kan få tillbaka den.

Staffan Bergström och hans ombud menar att den svenska lagstiftningen inte tar hänsyn till Europakonventionen, och att man därför bryter mot mänskliga rättigheter.

Staffan Bergström och hans ombud menar att den svenska lagstiftningen inte tar hänsyn till Europakonventionen, och att man därför bryter mot mänskliga rättigheter.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2023-08-16 18:10

Hösten 2022 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att återkalla Staffan Bergströms läkarlegitimation. Orsaken var att nämnden ansåg att han – efter att han gett en hög dos sömnmedicin till en ALS-sjuk man som ville avsluta sitt liv – hade ”visat sig uppenbart olämplig” att utöva yrket.

Staffan Bergström har tidigare varit ordförande i organisationen Rätten till en värdig död, som verkar för att människors rätt till dödshjälp ska skrivas in i svensk lag. Staffan Bergström överklagade till förvaltningsrätten, som gick på HSAN:s linje. Nu har han överklagat förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

undefined
Dödshjälp är i dag inte tillåtet i Sverige. Men Staffan Bergström är fast besluten om att få rätt i sin sak.

Enligt den skrivelse som Staffan Bergström har lämnat in till rätten ska patienten, som vårdades i hemmet, självmant ha valt att avsluta sitt liv med hjälp av den sömnmedicin som Staffan Bergström hade med sig.

”Jag hade två alternativ. Antingen vända på klacken och gå. Lämna honom till kvävningsdöden men behålla min legitimation. Eller ge honom den medicin han tog självständigt så han kunde sova in i döden”, skriver Staffan Bergström i ett mejl till Helagotland.

Tillsammans med sitt ombud hävdar han dessutom att förvaltningsrätten inte tog Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i beaktande när de fattade sitt beslut. Konventionen gäller som svensk lag.

I sin kommentar till Helagotland skriver Staffan Bergström även att det runt om i världen har blivit allt vanligare med aktiv dödshjälp.    

”På 80-talet fanns inget land i världen som hade dödshjälp. Nu finns det i 24 länder och stater”, skriver Staffan Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!