När Helagotland.se träffar honom har det gått fem dagar sedan beslutet fattades. Efter 52 yrkesverksamma år bestämde Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) den 29 september att den gotländske läkaren Staffan Bergströms legitimation återkallas.
Nu sitter han framför en av braskaminerna i hemmet på Skeppargatan i Visby. Solen skiner genom de spröjsade fönstrens kolorerade glas.
– Jag hade två alternativ. Antingen kunde jag gå därifrån i vetskapen om att han skulle kvävas till döds, eller så kunde jag hjälpa honom, säger Staffan Bergström.
Orden syftar till det som hände i Stockholmsförorten Täby den 14 juli 2020. En 64-årig man avslutade då sitt liv genom att dricka en hög dos av sömnmedlet pentobarbital och därefter ta av sig den mask han behövde för att kunna andas.
64-åringen hade själv valt sin dos, men Staffan Bergström hade förberett den. Det är därför HSAN anser att han har ”visat sig uppenbart olämplig” som läkare.
Det som hände i Täby skildrades i ett uppmärksammat reportage i Dagens Nyheter. Mannen hade i flera år lidit av sjukdomen ALS. Han hade fått klartecken att avsluta sitt liv på dödshjälpsorganisationen Dignitas i Schweiz, men i sista stund satte coronarestriktionerna stopp för alla flygresor till Schweiz.
Då kom Staffan Bergström in i bilden. 64-åringen hade nämligen kontaktat föreningen Rätten till en värdig död (RTVD), som opinionsbildar för en legalisering av dödshjälp. Staffan Bergström var ordförande i föreningen och erbjöd nu 64-åringen samma procedur som skulle ha skett på Dignitas, men i Sverige.
– Vi samtalade flera gånger och jag läste både mannens sjukhusjournaler och utredningen som Dignitas hade gjort.
Efter att mannen hade avlidit gick Staffan Bergström själv till polisen. Han utreddes misstänkt för medhjälp till dråp, men det slogs snabbt fast att inget brott hade begåtts. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) yrkade däremot på att hans läkarlegitimation borde återkallas. HSAN gick på Ivo:s linje.
LEDARE: ”Ansvarsnämnd förhindrar läkare att ta ansvar”
– De menar att jag har ”skadat förtroendet” för läkarkåren. Men personen jag hjälpte ville koppla bort andningshjälpen ändå. Och enligt svensk lag har en läkare inte rätt att hindra en patient att avbryta livsuppehållande behandling. Det hade varit oetiskt att inte låta honom få sova när döden inträdde, säger Staffan Bergström.
Han kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Målet är att fallet ska tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen – och eventuellt även i Europadomstolen.
I sin argumentation inför nämnden hänvisade Staffan Bergström bland annat till att Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna – som gäller som lag i Sverige – ger varje människa rätten till privatliv. Han menar att det även bör gälla hur och när ens liv avslutas.
– Jag tror att vi kommer att få rätt till slut. Och då hoppas jag att en verksamhet liknande Dignitas kan etableras i Sverige.
Staffan Bergström föddes i Visby och studerade till läkare i Uppsala. Han blev legitimerad 1969 och specialiserade sig några år därefter inom gynekologi och obstetrik – läran om graviditeter och förlossningar. Under en lång period levde och arbetade han och hustrun Birgitta i Moçambique och andra afrikanska länder.
– Jag har alltid haft ett medicin-etiskt intresse. Men länge var det rätten till fri abort som låg mitt hjärta närmst, säger Staffan Bergström.
LÄS MER: Man i Spanien fick dödshjälp före rättegång
1996 utsågs han till professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm. Under de kommande åren följde han debatten om dödshjälp, men deltog inte aktivt i den.
Men när han efter ytterligare några år i Afrika – den här gången i Tanzania – återvände till Sverige 2014 började engagemanget växa. Han knöt kontakter och läste på. Fem år senare blev han ordförande för organisationen RTVD.
I Nederländerna, Schweiz, Belgien och den amerikanska delstaten Oregon har dödshjälp varit lagligt under mer än 20 år. Så sent som i juni 2021 följde Spanien efter.
LÄS MER: Riksdagsmajoritet vill utreda dödshjälp
I Sverige har flera riksdagspartier under de senaste åren ställt sig positiva till att utreda rätten till dödshjälp. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är emellertid fortfarande emot en sådan utredning.
Enligt Staffan Bergström handlar det om beröringsskräck.
– De vill inte ens öka kunskapsnivån i frågan. Det är anti-intellektuellt och fegt.
Staffan Bergström säger sig aldrig ha tvivlat på att han agerade rätt i fallet med den 64-årige mannen i Täby. Men det innebär inte att hans motståndare saknar argument.
Ett av de vanligaste handlar om oron för att en legalisering av dödshjälp skulle leda till ett sluttande plan. För att inte belasta sina anhöriga och kosta samhället pengar skulle fler och fler svårt sjuka personer känna en press att välja att avsluta sina liv.
– Men det stöds inte av forskningen. Det finns inget sluttande plan. I exempelvis Oregon sker cirka 0,5 procent av alla dödsfall genom stöd av sjukvården – en andel som har varit stadig under en längre tid, säger Staffan Bergström.
Efter HSAN:s besked diskuterades ett annat motargument på podcasten ”Akutläkarpoddens” Instagramkonto. En följare menade att ett upphävande av förbudet skulle leda till att även personer ”som man aldrig skulle vilja ha som sin egen läkare” då kommer att ta beslut om dödshjälp.
Enligt Staffan Bergström är även den oron obefogad. Han menar att det alltid är patienten som har sista ordet och att självbestämmandet är ett absolut villkor. Samt att den process som föregår ett beslut om dödshjälp – i bland annat Nederländerna – förhindrar ett sådant missbruk.
– Varje fall undersöks av en granskningskommitté bestående av en jurist, en läkare och en etiker. Ingen enskild person ska kunna ta beslutet.
Vilket tycker du själv är dina motståndares bästa argument?
– Jag vill inte förhäva mig, men de får mig väldigt sällan att tystna eller bli ställd. Praktiskt taget ingen av dem brukar träffa rätt.
LÄS MER: ”Blir Staffan av med sin legitimation, då skickar jag in min också”
Efter 64-åringens död har flera personer bett RTVD om samma hjälp, berättar Staffan Bergström. Själv förmedlade han exempelvis kontakten när den folkkäre näringslivsledaren Björn Natthiko Lindeblad med hjälp av en läkare avslutade sitt liv i januari i år.
– I väntan på HSAN:s beslut ville jag inte bli direkt inblandad. Men det finns flera läkare i RTVD som har hjälpt människor på samma sätt, säger Staffan Bergström.
Enligt honom har de patienterna emellertid inte velat gå ut i media. Med 64-åringen var det annorlunda.
– Han ville slå ett slag för andra i samma situation. Han var en aktivist.