Brist på fastlandet – klirr i kassan för öns odlare

En kall vår såg ett tag ut att hota jordgubbarna till midsommar. Men på Gotland är jordgubbsodlarna ganska nöjda.

Det råder brist på jordgubbar på fastlandet, men på Gotland ser tillgången god ut till midsommar.

Det råder brist på jordgubbar på fastlandet, men på Gotland ser tillgången god ut till midsommar.

Foto: Alice Staaf

Gotland2024-06-20 12:35

För drygt en månad sedan sa en av Gotlands större jordgubbsodlare, Stefan Olsson på Bärgården i Källunge, att den något kyliga våren troligen skulle komma att påverka tillgången på jordgubbar nu i midsommar.

Så hur blev det då?

– Det går faktiskt ganska bra. Det är brist på jordgubbar i hela landet, men vi klarar nog våra åtaganden till hundra procent idag. Lite märkligt, men så är det, säger Stefan Olsson.

undefined
Stefan Olsson på Bärgården Källunge är mycket nöjd med årets midsommargubbar.

 Har vädret varit mer gynnsamt här eller vad beror det på?

– Det beror lite på hur man driver bären. Vi har inte drivit på dem så hårt. Driver man för hårt så tar de slut innan midsommar och det är det som har hänt på södra Gotland och övriga landet. Så vi hade lite tur som inte drev dem så hårt vilket har gjort att vi har en hygglig tillgång den här helgen. Det ser fantastiskt ut!

Hur påverkar det här priset på gubbarna?

– För min del är det bingo eftersom det är brist i hela Sverige. Så vi har till och med skickat till Stockholm hela veckan och det till enormt höga priser i och med att det är brist. Så allting är jättebra här, skrattar Stefan Olsson.

Vad får man betala för ett liter?

– I början på veckan låg de på 50 kronor. Idag är det 70 kronor för en liter. I andra delar av Sverige och i Stockholm ligger de på 90 kronor.

undefined
Det råder brist på jordgubbar på fastlandet, men på Gotland ser tillgången god ut till midsommar.

Äter du själv jordgubbar eller är du trött på dem vid det här laget?

– Jo, i morgon kväll ska jag äta, innan dess hinner jag faktiskt inte med det.

På Stenhuse gård i Sanda berättar Tomas Stenhuse att det i början av säsongen, månadsskiftet april och maj, inte var många som trodde att det skulle bli några jordgubbar till midsommar. Men sedan kom det ett par veckor med högsommarvärme som satte fart på odlingarna.

– Det är alltid maj som styr så den här gången blev allt tio dagar för tidigt. Så den tidiga sorten som odlas var slut nu i början av veckan och mellan-sorten har kanske inte riktigt kommit igång än. Då blir det brist direkt, säger Tomas Stenhuse.

undefined
Tomas Stenhuse, Stenhuse gård, har också rikligt med jordgubbar.

Så hur har det gått för dig?

– Det går bra. Vi har ett rejält lager. Jag tror jag har 10 000 liter så det kommer inte att ta slut.

Bristen på fastlandet har gjort att även Tomas Stenhuse har skickat jordgubbar till Stockholm. Annars säljer han sina gubbar hemma på gården.

Hur ser prisbilden ut för dina jordgubbar då?

– Vi tar 60 kronor för en liter här hemma. I butik i Stockholm kan de nog ligga på mellan 79 och 89 kronor. Det är vad jag gissar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!