Brist på guider: "Det behövs fyllas på med folk"

Gotlands brist på guider har blivit ett återkommande problem. Varje år behövs personer till hundratals turer som kan förmedla öns historia till sommarturisterna. "Det behövs fyllas på med folk", konstaterar Ronny Larsson, som hållit guidade turer i tjugo år.

På onsdagen samlades ett tiotal blivande guider i Almedalen för kvällens lektion.

På onsdagen samlades ett tiotal blivande guider i Almedalen för kvällens lektion.

Foto: Clara Wasell

Gotland2024-04-13 12:00

Nyheten i korthet

  • Gotlands återkommande brist på guider tacklas genom en guidekurs som hålls under vinter och vår i Visby. Totalt utbildas 16 studenter under 15 tillfällen.
  • Kursen leds bland annat av Ronny Larsson, en gotlänning med tjugo års erfarenhet som guide. Enligt honom behövs det mer folk, särskilt de som kan guida på fler språk än engelska och svenska.
  • Kursen blandar både dåtida och nutida Gotländsk historia och ger studenterna möjlighet att lära sig mer om ön och dess historia samtidigt som de förbereder sig för att guida sommarturisterna.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Det gäller åtminstone för Gotlands blivande guider. Det är onsdagskväll och i ett blåsigt Almedalen har ett tiotal personer samlats för dagens lektion. Tidigare har studenterna pluggat historia och pedagogik i skolbänken. I dag är första gången på fältet.

Men eleverna är i trygga händer. Kvällens klass leds av Ronny Larsson, gotlänning med tjugo år som guide i bagaget.

– I dag kommer jag låtsas att ni är en grupp fastlänningar som aldrig besökt Visby innan, säger han innan turen inleds.

undefined
Ronny Larsson håller i kvällens klass, han har själv guidat i tjugo år.

Ronny Larsson är en av lärarna på guidekursen som hålls under vinter och vår i Visby. Totalt utbildas 16 studenter under 15 tillfällen. Som examinerade kan de guida både stadsvandringar och bussturer runt ön.

– En vattenflaska är alltid bra att ha med sig ifall man får en tupp i halsen, tipsar Ronny Larsson.

undefined
Utbildningen är ett samarbete mellan Vuxenskolan, Gotlands Excursion, Hansa Event, Gotlands Guideförening och Gotlands guide- och kryssningsservice.

Dagens tur blandar både dåtida och nutida gotländsk historia. Från den första gotlänningen – till bygget av muren och universitetet. En av studenterna är högstadieläraren Lenamaria Linder.

– Jag bor i Visby innerstad och då blir man ju extra nyfiken på allt, säger hon.

Skillnaden mellan att undervisa på högstadiet och att leda guidade turer i Visby tror hon framför allt är intresset hos eleverna. 

– De som kommer hit är ju besökare som vill se sig omkring. Jag hoppas att jag kan samla lite spännande anekdoter så att jag kan hålla en rolig guidning.

undefined
Lenamaria Linder är högstadielärare och blivande guide.

En annan elev är göteborgaren Per Sundvall. Han har bott på Gotland i ett år.

– Jag tror inte att det finns något bättre sätt att lära sig om sin nya bostadsort än att gå en guidekurs, konstaterar han.

Per Sundvall uppskattar både de nya bekantskaperna och all kunskap han fått genom utbildningen. På lektionerna har de lärt sig om Gotlands historia och hållit kortare föredrag för varandra.

– Mest fascinerad är jag av Visby, det är så unikt jämfört med andra städer jag har varit i.

undefined
Per Sundvall är en av eleverna. Han har bott på Gotland i ett år och är mest fascinerad av Visby.

En klassisk guidad tur avgår från Almedalen för att sedan ta sig vidare till Strandgatan, Botaniska trädgården, S:t Nicolai, domkyrkan och Stora torget. Turisterna kommenterar ofta Visbys medeltida karaktär och hur välbevarad staden är. Många av dem kommer från Tyskland, Italien, Finland och Estland.

– Många reagerar även på den historiska betydelsen som ön har, berättar Ronny Larsson.

När han håller turer handlar det framförallt om handeln under medeltiden. Men också vilken betydelse ön har i dag – inte minst i fråga om det försvarsstrategiska läget.

– Sen tar jag naturligtvis upp Valdemar Atterdag som var en stor grej här.

undefined
Kursen är 15 tillfällen med 6 olika kursledare som alla är rutinerade guider.
undefined
Intresset för kursen har varit stort och förutom de 16 deltagarna fanns det lika många på köplats. Förhoppningen är att de kan gå en ny kurs i höst.

Utbildningen är ett samarbete mellan Vuxenskolan, Gotlands Excursion, Hansa Event, Gotlands Guideförening och Gotlands guide- och kryssningsservice. Helagotland har tidigare rapporterat om Gotlands brist på guider, som delvis beror på att många av dem börjar bli till åren.

– Man måste orka gå långt och ju äldre man är, desto svårare blir det. Det behövs fyllas på med folk, säger Ronny Larsson.

Särskilt stort behov finns det av personer som kan guida på fler språk än engelska och svenska. Som guide måste man ha ett historiskt intresse och tycka att det är kul att träffa folk.

– Men också ha förmågan att pedagogiskt kunna förmedla kunskap. Du kan inte bara stå och rapa fakta och årtal, då stänger folk av, slår Ronny Larsson fast.

undefined
En klassisk guidad tur avgår från Almedalen för att sedan ta sig vidare till Strandgatan, Botaniska trädgården, S:t Nicolai, domkyrkan och Stora torget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!