Fyndet gjordes i somras längs en stig ned mot havet i anslutning till stugbyn vid Holmhällar. Det var 8-årige Bruno Tillema som hittade fornfyndet när han egentligen spanade efter fossiler:
– Jag letade efter fossiler när vi gick till stranden. Då hittade jag spännet. Först trodde jag att det var en metallklump, men sen såg jag att det var något inristat, berättade Bruno efter fyndet i somras.
När han nu har nåtts av nyheten att han ska få hittelön så är han glad men också överraskad över beloppet, berättar pappa Andreas. Pengarna kommer eventuellt gå till en dator som Bruno sparar till.
Enligt Riksantikvarieämbetet var åkern jämte stigen nyplöjd vid tiden för fyndet. Bruno med familj, som har en arkeolog i släkten, lämnade in fyndet till länsstyrelsen som i sin tur kontaktade Riksantikvarieämbetet för att bedöma om staten skulle lösa in det.
"Fyndet består av ett djurhuvudformat dräktspänne med en bottenplatta med nål. Föremålet är intimt förknippat med gotländsk vikingatid, har bevarad ornamentik och är i övrigt helt intakt."
Spännet har daterats till 800–1000-talen, är tillverkat i brons och väger 75 gram.
Efter att spännet hittats gjordes en efterundersökning på och omkring fyndplatsen av Gotlands museum, där man hittade ytterligare ett vikingatida fynd i form av ett ringspänne, cirka åtta meter från dräktspännet.
Enligt kulturmiljölagen tillfaller fornfynd upphittaren om fynden är äldre än från år 1850 – om de saknar ägare – och om de påträffats utan samband med en fornlämning. Dock är upphittaren skyldig att erbjuda staten att lösa in fyndet mot betalning, vilket kallas hembud, om fyndet skulle bestå av guld, silver, brons eller annan legering med koppar – eller om fyndet består av två eller flera föremål som kan antas ha blivit nedlagda tillsammans.
Vid inlösen av fynd som är hembudspliktiga ska ersättningen vara skälig, och för föremål av ädelmetall ska värdet motsvara minst metallvärdet uppräknat med en åttondel.
I det här fallet har Riksantikvarieämbetet gjort bedömningen att föremålet är hembudspliktigt, och har anlitat en extern expert för värderingen:
"Vid värderingen har hänsyn tagits till fyndets skick, bevarandegrad, metallinnehåll och kulturhistoriska betydelse. Fyndet utgör ett mycket viktigt komplement till kunskapen om vikingatiden på Gotland vilket är av stor vetenskaplig och kulturhistorisk betydelse. Fornfyndet förvaras på Gotlands museum som avser att föra fyndet till sina samlingar."
Bruno får 6 000 kronor i hittelön för spännet.