Otålighet bland byggherrarna: ”Måste komma igång nu”

Färska siffror tyder på att byggbranschen på Gotland klarade sig förhållandevis bra förra året. Men orosmolnen inför 2023 hopar sig. ”Hoppas verkligen att allt stabiliserar sig nu.”

Lägenheterna på gamla Signalentomten i Visby var ett av byggprojekten som gick i mål under 2022. Men 2023 kan bli ett svårt år för branschen.

Lägenheterna på gamla Signalentomten i Visby var ett av byggprojekten som gick i mål under 2022. Men 2023 kan bli ett svårt år för branschen.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-01-13 07:03

Som vi rapporterade i dagarna var Gotland det län med störst procentuell ökning av byggstarter i fjol, i alla fall om man räknar pengar. Den totala kostnaden steg från 430 till 922 miljoner kronor, vilket tillskrivs det omfattande bostadsbyggandet på ön.

Glädjande nyheter, konstaterade länsråd Anneli Bergholm Söder i en intervju som publicerats på branschsajten Byggvärlden, som var först med att rapportera om saken:

– Vi förväntar oss att efterfrågan på bostäder kommer fortsätta att ligga på en hög nivå. Inte minst mot bakgrund av den ökade närvaron av Försvarsmakten framöver. Allt talar för att det kommer behövas fler bostäder åt de anställda.

Men pratar man med representanter för branschen på Gotland blir bilden mer sammansatt.

– Omsättningsmässigt var 2022 ett ganska bra år för oss. Lönsamhetsmässigt såg det däremot inte så bra ut, säger Cecilia Daun, vd för Arriba.

undefined
Cecilia Daun, vd för Arriba, hoppas att åtminstone de större aktörerna fullföljer sina beställningar under året.

Förklaringen är den väntade: Det skakiga läget inom ekonomin med skenande materialpriser och stigande räntor.

– Problemet är att de ökade materialkostnaderna lett till att kalkylerna vi lämnat ursprungligen inte stämt längre. Och när priserna redan satts är det vi som får ta smällen ekonomiskt, säger Cecilia Daun.

Thomas Olsson – vd för Nybergs entreprenad, men här intervjuad i egenskap av ordförande för Byggmästareföreningen på Gotland – skriver under på den lägesbeskrivningen från året som gick.

– Sammanfattningsvis så är det kämpigt för medlemsföretagen då priserna har stuckit iväg men det har under hösten varit hyfsat med jobb, säger han.

undefined
Lägenheterna på gamla Signalentomten i Visby var ett av byggprojekten som gick i mål under 2022. Men 2023 kan bli ett svårt år för branschen.

Framtiden då? I dagarna presenterade branschorganisationen Byggföretagen sin nationella byggbarometer. Undersökningen visar att 50 procent av de svarande byggherrarna tror att orderingången blir lägre våren 2023 än den var andra halvåret 2022.

Thomas Olsson vittnar om en utbredd oro inom branschen.

– Det svårt att veta vart det här ska ta vägen. Å ena sidan har flera av medlemsföretagen haft hyfsad beläggning på nyåret, å andra sidan har vi ingen aning om vad som händer i vår. Kostnadsläget är fortfarande en osäkerhetsfaktor och det finns en risk att planerade projekt inte kommer igång. Då sitter vi illa till. Vi hoppas verkligen att allt stabiliserar sig snart, säger han.

Även Thomas Olsson sätter sitt hopp till Försvarsmakten.

– Fortifikationsverket har haft två rätt stora jobb på skjutfältet och ett till är ute på räkning. Men återigen är det viktigt att projekten börjar komma igång. Om man från statligt och kommunalt håll kommer fram till att pengar saknas, då drabbas vi hårt. Och det skulle skapa stora samhällsproblem på sikt. Det råder fortfarande bostadsbrist på ön och vi behöver fortfarande bygga ut infrastrukturen. 

undefined
”Kostnadsläget är fortfarande en osäkerhetsfaktor och det finns en risk att planerade projekt inte kommer igång”, säger Thomas Olsson, ordförande för Byggmästarföreningen.

Cecilia Daun på Arriba hör till dem som tror på en tunnare orderbok första halvan av 2023.

– Vi får många förfrågningar, så det är inte där skon klämmer. Men när vi uppdaterar våra kalkyler med alla prishöjningar håller inte beställarens ursprungliga budget, vilket leder till att projekt pausas eller flyttas fram. Många beställare vill avvakta och se om prisbilden förändras, säger hon.

Nu gäller det att ha is i magen, konstaterar Cecilia Daun.

– Visst, året är trögstartat, men hoppas vi att åtminstone de stora aktörerna väljer att fullfölja de planerade projekten, även om det kräver ytterligare ett varv för att äska mer pengar, säger hon.

Försvarsmaktens återetablering välkomnas av öns byggherrar. Nyligen beviljades bygglov för en ny kasernbyggnad på Tofta skjutfält.
Försvarsmaktens återetablering välkomnas av öns byggherrar. Nyligen beviljades bygglov för en ny kasernbyggnad på Tofta skjutfält.
Fakta

Byggföretagens byggbarometer bygger på svar från organisationens medlemsföretag. Den senaste Byggbarometern, som presenterades i mellandagarna, genomfördes under perioden 22 november till 6 december. 520 företagare medverkade.

 Undersökningen visar att 50 procent av de som svarat tror att våren 2023 blir sämre än andra halvåret 2022. 35 procent tror att den blir ungefär likadant och 9 procent att orderingången kommer att öka.

Källa: Byggföretagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!