Hon finns där för blivande och utsatta föräldrar

Carolina Reinhag ska se till att de som behöver extra stöd inför sina föräldraskap ska få det. Hon följer dem från graviditeten till de första månaderna som familj.

Carolina Reinhag tar emot blivande föräldrar på barnmorskemottagningen och senare på BVC. ”Man vill få med båda föräldrarna tidigt, även om man inte är ett kärlekspar och om man inte lever tillsammans”, säger hon.

Carolina Reinhag tar emot blivande föräldrar på barnmorskemottagningen och senare på BVC. ”Man vill få med båda föräldrarna tidigt, även om man inte är ett kärlekspar och om man inte lever tillsammans”, säger hon.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2024-03-17 15:05

Sedan ett år tillbaka har kuratorn Carolina Reinhag haft en ny roll i den gotländska vården. Tjänsten finansieras av statliga medel för att främja kvinnohälsa och förlossningsvård.

– Man vill ha ett helhetsperspektiv och följa familjerna tidigt. Fånga upp dem redan under graviditeten och följa dem till förlossning och BB och vidare till BVC, så att man har en kontinuitet i vårdkedjan, förklarar hon.

Det finns redan rutiner tidigt i graviditeten, men nu har stödet förstärkts för dem som mår dåligt eller har det svårt i livet.

– För dem som redan har en egen psykisk ohälsa eller annan skörhet kan föräldraskapet komma med extra utmaningar eller innebära en stor omställning. Barnet är i centrum och min roll är att följa upp att familjerna får det stöd de behöver, säger Carolina Reinhag.

undefined
”Vården ska vara jämlik. Det innebär att man måste anpassa sig efter varje familj och de behov som just den familjen har, för att det ska bli rättvist. Man kan inte ge samma till alla”, säger Carolina Reinhag om att de riktar in sig på blivande föräldrar som har det extra tufft.

Hon möter dem som är i en risksituation.

– En risk kan vara att man har psykisk ohälsa och kanske är i kontakt med psykiatri, där man behöver följas upp rent medicinskt för att se om man kan amma och äta sina mediciner under graviditeten. Man kanske inte har haft kontakt med psykiatrin, men har mycket ångest och tvivlar på hur man ska kunna ta hand om ett barn, säger Carolina Reinhag och tar upp flera exempel.

– Det kan också handla om en social utsatthet. Att man har kontakt med socialtjänst eller att man har barn sedan tidigare som man har stöd kring. Då samlar man det nätverket och så gör man en plan, fortsätter hon.

Utöver psykiatri och socialtjänst kan det handla om att koppla in förlossningspersonal, familjepedagoger, habilitering, öppen förskola eller alkohol- och drogrådgivning. Carolina Reinhag betonar att insatserna inte bara är riktade till den som föder barnet.

– Det finns en tradition att man bara har jobbat mot mamman, men man vet att barn knyter an till fler. Så partnern är superviktig, precis lika viktig, säger hon.

undefined
Carolina Reinhag tar emot blivande föräldrar på barnmorskemottagningen och senare på BVC. ”Man vill få med båda föräldrarna tidigt, även om man inte är ett kärlekspar och om man inte lever tillsammans”, säger hon.
undefined
”Det är så otroligt mycket som är nytt när man får sitt första barn eller får ett syskon. Det är så skönt att man inte själv behöver leta upp vem man ska ta hjälp av, utan man blir kontaktad och uppföljd och man blir det från flera håll”, säger Carolina Reinhag om hennes uppdrag.

Carolina Reinhag arbetade tidigare som skolkurator. I stället för att stötta barn och ungdomar direkt, ska hon se till att insatserna finns där redan innan.

– Jag tänker att de föräldrar som jag träffar nu, var de som jag gav föräldrastöd i skolan, men då hade barnen kommit upp i skolåldern. Så det är samma målgrupp egentligen, men nu får man träffa dem under graviditeten.

Hon beskriver det som att jobba främjande och förebyggande.

– Att komma in under graviditeten är superspännande, för då är man ofta motiverad att göra en förändring. För vissa är det första gången i livet som de verkligen tar hand om sig själva och har någon annan att vara viktig för, säger Carolina Reinhag.

Hon brukar informera om vilka rättigheter som de blivande föräldrarna har och det stöd som finns från vården och omsorgen.

– Men det är klart att det finns dem som har med sig egna erfarenheter från sin egen barndom och är på sin vakt. Att man är rädd och osäker, och känner ett motstånd till stöd och då jobbar men med det. Vad är man rädd för ska hända?

undefined
Fem tips för psykisk hälsa står det på dörren. De tips som listas är att röra på sig, att återhämta sig, att träffa en vän, att göra det man blir glad av och att inte tro på alla negativa tankar.
undefined
Carolina Reinhag jobbar ihop med psykologer, barnmorskor, förlossningspersonal och flera andra inom den gotländska sjukvården för att se till att gravida får det stöd de behöver. ”Det finns ett bra uppfång, men det som är nytt med min tjänst är samverkansdelen och att jag har lätt att samla snabbt. få ihop det och följa upp det”, säger hon.

Med de blivande föräldrarna kan hon samtala om vad som gynnar en god självkänsla hos barn, hur man skapar bra relationer i familjen och vad man kan göra för att ta hand om sig själv.

– En vanlig sak är att räcka till som förälder och att vara good enough. Ett litet barn behöver inte en perfekt förälder, utan en förälder som är där och är närvarande. Det kan också handla mycket om vad man ska prioritera när man blir förälder. Vad kan man ta bort och att öva på att sätta gränser, mot sin omgivning och sig själv. Att man inte kan hinna med allt. Och att jobba med relationen om man är två.

Hon säger att de flesta är öppna för att ta emot hjälp om de behöver.

– Det är inte lika tabu längre, varken med psykisk ohälsa eller att man behöver samtalsstöd utan tvärtom. Man vill ha det och gärna som par, att man vill få hjälp med relationen och att få till det jämställt. Så det är en större utmaning för oss att räcka till för alla än att motivera folk att komma.

undefined
Kollegorna Maja Berling, psykolog på BVC, och Carolina Reinhag, kurator på BVC och barnmorskemottagningen. De sitter på Korpens vårdcentral i Visby och skulle gärna vilja ha en familjecentral där även öppen förskola och socialtjänst satt i samma hus.
undefined
Psykologen Maja Berling på BVC, jobbar nära Carolina Reinhag och resten av det psykosociala teamet som stöttar gotländska familjer.

De vill undvika att de som behöver hjälp inte får den. 

– Risken är att man mår allt sämre, att stressen ökar och att man håller det inom sig och stångar sig blodig i onödan. Att man har svårare att orka som förälder och att det blir en belastning. Målet är att förebygga psykisk ohälsa både hos föräldrar och barn, säger Carolina Reinhag.

Under året har hon arbetat med ett 40-tal föräldrar och projektet är finansierat för två år till.

undefined
Innan Carolina Reinhag studerade till socionom funderade hon även på att bli psykolog eller barnmorska. ”Så den här rollen är helt perfekt. Jag får jobba med barnmorskor, får träffa familjer under graviditet och den första tiden och teama med psykologer”, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!